Lovitură majoră pentru acești pensionari din România. Soarta pensiilor speciale se decide în această săptămână. În acest sens, premierul Nicolae Ciucă va discuta problema la Bruxelles cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Dar până atunci, Banca Mondială a finalizat propunerile pentru reformarea acestor pensii din România, iar ele vor suferi schimbări majore.
Pensii speciale în România au magistrații, foștii parlamentari, Corpul Diplomatic, personalul aviatic, și angajații din ministerele de Interne și al Apărării Naționale, SRI și alte instituții.
Statul român plătește anual aproximativ 13 miliarde de lei pe an pentru pensiile speciale. Nu se ține cont de contributivitate la calculul acestora, ca în cazul pensiilor „normale”. În luna septembrie 2022, numărul celor care beneficiază de pensii speciale a crescut, numărul fiind de 9.890, cu 11 mai mulți decât luna anterioară. 4.786 dintre aceștia sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor, potivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
România s-a angajat, prin Planul Național de Redresare și Reziliență trimis la Bruxelles, ca până la sfârșitul anului 2022 să elimine pensiile speciale. Dar eliminarea pensiilor speciale este dificil de realizat, existând o decizie a Curții Constituționale prin care pensiile speciale ale magistraților nu pot fi eliminate. Pensiile magistraților sunt plătite de Casa Națională de Pensii.
Premierul Nicolae Ciucă merge săptămâna aceasta la Bruxelles, unde va purta discuții pe tema PNRR, inclusiv a pensiilor speciale cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Șeful Executivului declara că va încerca să negocieze Planul Național de Redresare și Rezililență (PNRR) astfel încât unele pensii, cele ocupaționale, de care beneficiază pe care le primesc militarii și cei din MAI, să fie păstrate de România.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Între timp, Banca Mondială a finalizat propunerile pentru reformarea pensiilor speciale din România, jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care trebuie adoptat până la finalul acestui an. În documentul citat de Economedia, instituția recomandă ca pensiile speciale actuale să fie calculate pe baza principiului contributivității, să nu mai apară nicio categorie nouă de pensii speciale, iar cele actuale să fie „raționalizate”.
În același timp, Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală și citează riscurile războiului din Ucraina, mai scrie sursa citată.
Nicio categorie nouă de pensii speciale nu va fi creată, iar categoriile actuale vor fi raționalizate, propune Banca Mondială. Această propunere nu creează nicio categorie nouă și, după o perioadă de tranziție, egalizează termenii și condițiile aplicabile pentru pensiile speciale din toate cele șase categorii. În acest mod pensiile speciale sunt raționalizate. Este responsabilitatea Parlamentului să se asigure că nicio categorie nouă nu va mai fi creată.
Pensiile speciale actuale vor fi calculate pe baza principiului contributivității, vechimii în serviciu și reajustării procentului veniturilor obținute. Perioada minimă de contribuție va fi similară cu cea utilizată în sistemul public general de pensii, mai propune Banca Mondială.
Pe de altă parte, protecția deciziilor Curții Constituționale se va referi doar la pensiile magistraților și nu la alte categorii și se va referi doar la limitele prevăzute explicit în motivările Curții, mai arată Banca Mondială. Această propunere reduce beneficiile, crește vârsta de pensionare, crește vechimea în serviciu necesară pentru eligibilitate pentru toate pensiile de serviciu, inclusiv cele ale judecătorilor și procurorilor.
Nicio pensie specială nu va depăși venitul obținut în timpul perioadei de activitate. Propunerea prevede că, la momentul pensionării, nicio pensie nu poate depăși 100% din plata netă la momentul pensionării.