Lovitură grea pentru una dintre cele mai mari companii ale lumii. Colosul care iese din top 10

Stan Filon 18.02.2022, 16:06
Lovitură grea pentru una dintre cele mai mari companii ale lumii. Colosul care iese din top 10

Compania Meta Platforms (simbol bursier FB), cea care operează platformele Facebook, Instagram şi WhatsApp, a ieșit din top 10 cele mai mari companii din lume, după o lună dezastruoasă, în care a pierdut foarte mulți bani. Compania fondată de Mark Zuckerberg se clasează acum pe locul 11 în topul celor mai mari companii la nivel global, în funcţie de capitalizare.

Lovitură grea pentru una dintre cele mai mari companii ale lumii

Iată că la distanță de doar câteva luni de când atingea maximul istoric, compania fondată de Mark Zuckerberg se confruntă acum cu cea mai grea pierdere din existența sa. Dacă Meta Platforms avea la un moment dat o capitalizare de piață de 1.000 de miliarde de dolari, ocupând locul 6 în top, iată că acum a ajuns să valoreze 565 de miliarde de dolari. Locul 10 în top a fost preluat acum de gigantului chinez din domeniul tehnologiei informaţionale Tencent.

De la maximul atins în luna septembrie 2021, compania condusă de Mark Zuckerberg a pierdut peste 500 de miliarde de dolari în ceea ce priveşte capitalizarea, iar ieri acţiunile au scăzut cu 4%, iar declinul ajunge la 46% prin raport cu recordul stabilit anul trecut. Ca o comparație, valoarea pierdută ca urmare a selloff-ului acţiunilor FB depăşeşte capitalizarea aproape tuturor companiilor incluse în indicele american S&P 500, neluând însă în calcul un număr de opt societăţi.

Lovitura grea pentru una dintre cele mai mari companii ale lumii
Lovitura grea pentru una dintre cele mai mari companii ale lumii

O anchetă internă a Facebook a prevăzut dezastrul?

Facebook s-a transformat anul trecut în Meta, fiind un rebranding după scandalurile în care a fost implicată compania. Frances Haugen, fostul manager Facebook, a depus mai multe plângeri împotriva companiei, prin care aducea acuzații foarte grave, printre care și că gigantul şi-a pus interesele economice în faţa binelui comun.

Se pare că Facebook a prevăzut această scădere masivă, după cum a declarat Haugen. Aceasta a prezentat rezultatele unei anchete interne conform căreia implicarea mai redusă a adolescenţilor din Statele Unite ar putea reduce numărul de utilizatori zilnici din SUA cu până la 45% între 2021 şi 2023. Mai mult decât atât, managerul care a lucrat la Facebook până în luna mai va depune mărturie în faţa unei subcomisii a Senatului SUA pentru protecţia consumatorilor ca parte informată într-o audiere axată pe „protecţia tinerilor online”.

În topul celor mai bogate companii din lume regăsim și compania fondată de Elon Musk, Tesla.Cu o valoare de piaţă de 906 miliarde de dolari, aceasta se află în prezent pe locul şase. Producătorul de maşini electrice este urmat de Berkshire Hathaway, imperiul de investiţii al miliardarului Warren Buffett.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...