Facebook şi WhatsApp, obligate de stat să permită interceptarea discuţiilor. Motivul invocat de specialişti

Stan Filon 08.02.2022, 13:06
Facebook şi WhatsApp, obligate de stat să permită interceptarea discuţiilor. Motivul invocat de specialişti

Discuțiile pe WhatsApp, Facebook, Skype, Signal, Wire sau Telegram nu vor mai fi atât de private pe cât credeam! Statul va avea oricând acces la conversațiile noastre. Furnizorii de internet, respectiv de servicii de găzduire electronică cu resurse IP și furnizorii de serviciu de comunicații interpersonale vor fi obligați prin lege să pună la dispoziția organelor de anchetă conversațiile solicitate.

Facebook şi WhatsApp, obligate să pună la dispoziția procurorilor conversațiile unor utilizatori

Un proiect de lege adoptat de Guvernul Cîțu în ultima ședință în care a mai putut aviza acte cu putere de lege, înainte de demiterea sa prin moțiune de cenzură, schimbă legislația în ceea ce privește interceptările pe rețelele sociale. Astfel, procurorii vor putea avea acces în baza legii la conversațiile persoanelor suspectate pentru diferite infracțiuni. Proiectul care a fost adoptat deja de deputați și așteaptă votul decis din partea senatorilor prevede:

„Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP și furnizorii de servicii de comunicații interpersonale care nu se bazează pe numere au obligația să sprijine organele de aplicare a legii și organele cu atribuții în domeniul securității naționale, în limitele competențelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică ori a actelor de autorizare dispuse în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională, republicată, cu completările ulterioare, respectiv:

Facebook si WhatsApp, obligate sa puna la dispozitia procurorilor conversatiile unor utilizatori
Facebook si WhatsApp, obligate sa puna la dispozitia procurorilor conversatiile unor utilizatori

Proiect de lege transpus din legislația UE

a) să permită interceptarea legală a comunicațiilor, inclusiv să suporte costurile aferente;

b) să acorde accesul la conținutul comunicațiilor criptate tranzitate în rețelele proprii;

c) să furnizeze informațiile reținute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaților sau clienților, modalități de plată și istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente;

d) să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.

(2) Obligațiile prevăzute la alin. (1) lit. a) – c) se aplică în mod corespunzător și furnizorilor de rețele sau servicii de comunicații electronice”.

Proiectul de lege reprezintă de fapt transpunerea unui proiect european, după cum susține directorul executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet, Bogdan Manolea, care a mai precizat că acesta a fost pus în dezbatere publică încă din anul 2020.

Interceptarea comunicațiilor „pe ușa din dos”

„Aspectele legate de interceptarea legală a comunicațiilor, cu toate garanțiile de rigoare (ma rog, până la noi decizii de neconstituționalitate, eu zic ca decizia din 2016 e doar prima dintr-un șir dacă nu se rezolvă niște probleme de fond) sunt prevăzute de Codul de Procedură Penală (CPP). În mod logic, dacă ar fi vreo problemă sau este nevoie de actualizarea lor s-ar face tot printr-o modificare la acest cod. (indiciu: e o lege organică, greu de modificat).  Doar că dincolo de a impune obligații similare și unor alte categorii furnizori (care oricum, nu au legătura cu ANCOM) pe unde se plimbă în 2021 conținutul și legal, și ilegal. (poate de discutat, dar atunci ar trebui în CPP și nu pe șest), textul lărgește mult spectrul de acțiuni de interceptări și acces, pe care CPP nu le prevede”, susține reprezentantul Asociației pentru Tehnologie și Internet.

Bogdan Manolea spune că accesul la conținutul comunicațiilor criptate tranzitate în rețelele proprii precum discuțiile purtate pe Facebook sau WhatsApp nu există în CPP, iar introducerea unei astfel de soluții legislative de interceptare a comunicațiilor „pe ușa din dos”, evitând orice dezbatere publică, este profund nedemocratică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...