Lovitură grea pentru Raed Arafat, după apariția imaginilor secrete din noaptea Colectiv! Plângere penală pe numele lui

Raluca Juncu 25.10.2019, 15:48
Lovitură grea pentru Raed Arafat, după apariția imaginilor secrete din noaptea Colectiv! Plângere penală pe numele lui

Raed Arafat are acum o plângere penală pe numele său, în urma apariției de ieri a unei filmări de la tragedia din urmă cu patru ani care a avut loc la Clubul Colectiv din Capitală și care s-a soldat cu moarte a 64 de tineri și cu rănirea a sute din ei.

Această plângere are loc în contextul în care ieri, libertatea.ro a publicat în exclusivitate o filmare de tragedia de la Colectiv din urmă cu patru ani, care a fost realizată chiar de către subofițerul primului echipaj ISU București, Ilfov, o filmare ce a fost ținută  secretă până acum din motive necunoscute.

Raed Arafat este tras acum la răspundere penală pentru neglijența cu care a gestionat echipajul său la operațiunea de la Colectiv, aspect ce este surprins în filmarea de 20 de minute și 40 de secunde care a făcut ieri înconjurul internetului. Potrivit mediafax.ro, o plângere penală a fost formulată de grupul civic Reset pe numele şefului Departamentului pentru Situații de Urgență  (DSU), Raed Arafat, şi a şefilor IGSU, Orlando Şchiopu şi Mihai Guţă, în urma noilor filmări apărute la patru ani după tragedia de la Colectiv şi care surprind organizarea haotică a primului echipaj sosit la faţa locului.

 

Ce îl așteaptă pe Raed Arafat?

Reprezentanţii Grupului Civic Reset au anunţat, vineri, că, în urma noilor imagini video cu primele minute ale intervenţiei în cazul Colectiv, au decis să formuleze un denunţ împotriva conducerii IGSU şi a lui Raed Arafat, „pentru încălcarea articolului 275 alin. 1 din Codul Penal”: „Sustragerea, distrugerea, reţinerea, ascunderea ori alterarea de mijloace materiale de probă sau de înscrisuri, în scopul de a împiedica aflarea adevărului într-o procedură judiciară, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani”.

Totodată, reprezentanții Grupului Civic Reset au mai transmis pe pagina lor de Facebook:

„Considerăm că privarea anchetatorilor de imaginile apărute în presă reprezintă un caz de obstrucţionare a justiţiei şi motiv suficient pentru începerea urmăririi penale a celor de mai sus. Am ştiut cu toţii cât de haotică a fost intervenţia, am suspectat din primul moment lipsa de profesionalism şi de empatie a , iar probele video au confirmat bănuielile noastre. Totodată, constatăm, încă o dată, că statul nu ne poate sări în ajutor nici măcar printr-un exerciţiu de compasiune faţă de un muribund. Suntem singuri şi ne avem doar pe noi ! Ne-am demonstrat că strigătul nostru de furie şi solidaritatea noastră pot (re)construi ţara în care vrem să trăim”.

Ce a scris Raed Arafat pe pagina sa de Facebook dupa aparitia filmarii tinuta secreta pana acum
Ce a scris Raed Arafat pe pagina sa de Facebook dupa aparitia filmarii tinuta secreta pana acum

În filmarea obținută de Libertatea se poate vedea cum au acționat pompierii în primele 20 de minute de intervenție. Mai exact, se poate sesiza faptul că aceștia nu au resuscitat nici măcar un rănit și nici nu au luat pulsul lor, în conformitate cu procedura.

Reamintim că Raed Arafat nu a vrut să comenteze apariția filmării de ieri în prezența presei, dar a postat însă pe pagina sa personală de Facebook: „Știu că se așteaptă să ies personal să explic mai multe aspecte, mai ales că acuzațiile că aș fi ascuns și eu imaginile au fost lansate în public și continuă să fie difuzate în pofida faptului că și conducerea IGSU dar și domnul Gen. (r) Pop, au afirmat că aceste imagini nu mi-au fost date. Cu alte cuvinte nu puteam să ascund ce nu aveam”. 

Cu toate acestea, șeful DSU îi asigură pe jurnaliști și pe cetățeni că vor primi informațiile de care au nevoie, însă abia după terminarea alegerile prezidențiale de luna viitoare.

„Având în vedere că se aproprie comemorarea Colectiv, un moment emoțional major care trebuie respectat, dar și faptul că se desfășoară procesul electoral pentru alegerea președintelui României pentru următorii 5 ani, consider că punctul meu de vedere este bine să fie prezentat după aceste evenimente. Eventualele ieșiri publice din partea mea în aceste zile nu vor face decât să aducă un element perturbator al acestor momente. Vă asigur însă că am răspunsuri concrete la toate întrebările care au fost ridicate și nu voi ezită să le aduc în față opiniei publice”, a mai transmis acesta pe rețeaua socială.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe