Noi imagini de la tragedia din clubul Colectiv: incendiul, surprins în imagini cu puternic impact emoțional

Ciprian Ioana 13.06.2019, 17:40
Noi imagini de la tragedia din clubul Colectiv: incendiul, surprins în imagini cu puternic impact emoțional

Au trecut aproape patru ani de la incendiul devastator din clubul Colectiv din București, în urma căruia au murit 64 de persoane și încă una s-a sinucis. Mulți dintre supraviețuitori au rămas cu sechele, iar rănile pe care încă le poartă sunt adânci, chiar dacă unele nu mai sunt vizibile.

Tragedia din Colectiv a marcat o țară întreagă. A dus, în cele din urmă, la demisia unui Guvern, dar a scos la iveală și hibele din sistemul medical românesc.

Nici acum, după aproape patru ani de la tragedia care a dat naștere sloganului „corupția ucide”, Ministerul Sănătății nu poate face dovada că poate trata persoanele care suferă arsuri grave.

În primele zile ce au urmat după tragedia de la Colectiv, ministrul Sănătății de la acea vreme dădea speranțe deșarte supraviețuitorilor și rudelor victimelor. Insista că România are tot ce-i trebuie pentru a-i trata pe marii arși.

Realitatea era cu totul alta, iar asta s-a văzut în numărul celor care au murit pentru că au nimerit, pur și simplu, pe mână unui sistem nu doar corupt, ci și incapabil să se reformeze din temelii.

Imagini de la clubul Colectiv, din seara incendiului, date publicității pentru prima dată

Incendiul din clubul Colectiv a izbucnit pe 30 octombrie 2015, în timpul concertului susținut de trupa Goodbye to Gravity. Scânteile de la artificiile folosite în club au cuprins repede tavanul de burete al localului și, în doar 153 de secunde, totul s-a făcut scrum.

Mult prea puțin. Insuficient ca cele aproximativ 400 de persoane aflate în club să aibă timp să se pună toate la adăpost.

Noi imagini cu incendiul din clubul Colectiv

Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul. Cei care au scăpat de flăcări s-au ales cu intoxicații cu monoxid de carbon și alte gaze. Mulți au decedat ulterior la spital tocmai din cauza acestor intoxicații. Alții, pur și simplu, au fost tratați în condiții mizere.

A fost cel mai grav incendiu din România, care a dus, la acea vreme, la demisia Guvernului Ponta și a primarului Sectorului 4 – Cristian Popescu Piedone.

Vinovați există. Sunt mulți. Justiția trebuie să-i identifice și să-i tragă la răspundere.

Imaginile de mai jos sunt surprinse de camera de supraveghere amplasată la ieșirea din club. Fețele celor care se înghesuie să scape de flăcări au fost blurate.

Atenție! Imaginile au un puternic impact emoțional:

Urmăriți Impact.ro și pe