Lovitură grea pentru China. Țara care nu mai primește oamenii de afaceri de la Beijing

Stan Filon 21.08.2020, 16:01
Lovitură grea pentru China. Țara care nu mai primește oamenii de afaceri de la Beijing

India face o mutare care nu pică bine deloc Chinei. Autoritățile indiene accentuează măsurile restrictive față de activitatea chineză din țară, adăugând mai multe obstacole în calea influenței vecinului său de la est. Chinezii vor putea să obțină vize de intrare pe teritoriu indian mai greu, iar legăturile universităților indiene cu Beijingul vor fi evaluate atent, scrie Bloomberg.

India impune noi restricții pentru India

Indienii vor renunța la legăturile cu statul chinez, exceptând cursurile de limbă mandarină. Astfel, relațiile dintre cele două țări s-au răcit puternic mai ales după conflictul de la începutul verii, când 20 de soldați indieni au fost uciși într-o luptă purtată cu soldați chinezi la granița dintre cele două țări în data de 15 iunie.

Incidentul i-a făcut pe oficialii indieni să ia decizia de a bloca mai multe aplicații dezvoltate de chinezi, precum TikTok și a de a schimba regulile pentru a limita investițiile chineze în companii indiene.

India impune noi restricții pentru India
India impune noi restricții pentru India

Și Australia și SUA au răcit relațiile cu China

Administrația Trump, de exemplu, a crescut controlul exercitat asupra Institutelor Confucius care se ocupă de predarea limbii mandarine și a culturii chineze în SUA și în alte țări. Ele ar putea fi obligate să devină „misiuni diplomatice”, fapt ce le-ar supune unor reguli specifice.

Și Australia a răcit relațiile cu China, încă din anul 2018. Atunci, Australia a adoptat legi mai dure pentru oprirea interferențelor străine după ce autoritățile de la Canberra au fost alarmate de tulburările care aveau loc în campusuri din cauza influenței Partidului Comunist Chinez asupra organizațiilor studențești. Anul trecut, Australia a impus noi reguli pentru colaborarea cu cercetătorii din China.

India, Australia și SUA au blocat, de asemenea, implicarea Huawei în rețelele 5G. Aceste țări, împreună cu Japonia, formează forumul diplomatic și strategic cunoscut drept Quad.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI