Guvernul le-a pus gând rău românilor care își câștigă traiul din munca cu ziua. Aceștia vor fi obligați să plătească taxe și impozite la stat! Proiectul de lege care prevede impozitarea muncii prestate ocazional în folosul unor persoane neînrudite cu muncitorul ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Statul român dorește cu orice preț să impoziteze veniturile zilierilor din România. În acest scop, a fost întocmit un proiect de lege care spune că românii care muncesc cu ziua vor primi în schimbul muncii lor tichete de muncă emise de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Așadar, cel care dorește să cheme un zilier ca să-l ajute la o muncă în gospodărie, trebuie să meargă înainte la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă de unde să cumpere tichete de muncă. Acestea vor avea valoarea de 15 lei bucata. După ce zilierul vine și prestează munca, acesta va fi plătit cu tichetele respective de către beneficiar.
Ei bine, muncitorul care lucrează cu ziua trebuie să strângă toate tichetele primite, cu care să meargă la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, unde să solicite contravaloarea lor. Autoritățile îi vor da banii pe tichete, dar nu înainte de a-i impozita veniturile respective. Astfel, dacă suma tichetelor nu depășește 750 de lei, impozitarea se va face pe 50% din suma respectivă.
Astfel, din cei 375 de lei, statul va opri impozitul pe venit (în cotă de 10%), contribuţia de asigurări sociale (CAS, în cotă de 25%) şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS, în cotă de 10%). Pentru impozitul plătit, muncitorul cu ziua va avea asigurată plata la pensii, dar nu va beneficia de asigurarea de sănătate. Impozitul oprit pentru sănătate îi va fi înapoiat luna următoare, potrivit AJOFM, citat de economica.net.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Autoritățile precizează că beneficiarii care nu folosesc tichetele de muncă în 12 luni, aceștia le pot returna către Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pentru care or vor primi contravaloarea lor. Dacă beneficiarul muncii casnice a cumpărat de la AJOFM tichete de activităţi casnice în format fizic, pe suport de hârtie, şi vrea să le returneze în 12 luni de la achiziţie, atunci va primi înapoi valoarea nominală a acestora, din care se scade costul suportat de agențiile de ocupare cu tipărirea și distribuirea acestora, reiese din proiectul de lege.