Lovitură dată de SUA statului ucrainean. Au decis să respingă cererea acestora de interzicere generală a vizelor pentru ruşi

Elena Avramescu 23.08.2022, 10:29
Lovitură dată de SUA statului ucrainean. Au decis să respingă cererea acestora de interzicere generală a vizelor pentru ruşi

De ceva vreme, Kievul insista ca SUA să retragă de urgență vizele acordate cetățenilor ruși, iar acum a venit și răspunsul oficial de la aceștia, care nu este deloc pe placul ucrainenilor. Motivul evocat de SUA este legat de faptul că Washingtonul nu dorește să închidă căile spre refugiu pentru disidenţii din Rusia, cât şi pentru alţii vulnerabili la abuzuri ale drepturilor omului.

SUA nu interzice vizele pentru cetățenii ruși

La începutul lunii iunie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat pentru prima dată interzicerea vizelor pentru cetățenii ruși în cadrul unui interviu pentru Washington Post, acesta spunând că ruşii trebuie să trăiască în propria lor lume până când îşi vor schimba concepția asupra lucrurilor din prezent.

La scurt timp după, Zelenski a făcut un alt apel, cerând ca statele Uniunii Europene să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi pentru ca SUA să nu devină un supermarket deschis oricui are mijloacele neecsare pentru a intra.

„SUA nu ar dori să închidă căile de refugiu şi siguranţă pentru disidenţii Rusiei sau pentru alţii care sunt vulnerabili la abuzuri ale drepturilor omului. De asemenea, am spus-o clar că este important să tragem o linie între acţiunile guvernului rus şi politicile sale în Ucraina şi poporul Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

În ultimele zile, mai mulți lideri din UE, cum ar fi prim-ministrul finlandez Sanna Marin şi omologul ei din Estonia, Kaja Kallas, au solicitat de urgență interzicerea vizelor la nivelul UE, însă cancelarul german Olaf Scholz s-a opus, motivând că ruşii trebuie să aibă posibilitateade a-și părăsi ţara dacă nu sunt de acord cu regimul din prezent.

SUA a decis sa respinga cererea de interzicere generala a vizelor pentru rusi
Vize pentru rusi

Rușii se grăbesc să obțină vize europene

La auzul veștii că există șanse să nu mai fie acordate vize europene, rușii s-au înghesuit ca să faăc rost de ele. Astfel că numărul de cereri de vize Schengen depuse de ruși a crescut fulminant în ultimele săptămâni.

„Nu cred că UE va înceta să mai elibereze toate vizele pentru ruși. Cu toate acestea, mă voi simți mai confortabil cu o viză Schengen, chiar dacă nu merg nicăieri în acest moment”, a declarat un rezident din Moscova.

Au apărut dezbateri aprinse de când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut interdicții europene asupra turiștilor ruși, iar susținătorii mișcării au fost de acord cu acesta, spunând că rușii trebuie să fie trași la răspundere pentru acțiunile guvernului lor.

În urmă cu o săptămână, Finlanda a trecut la fapte și a anunțat că va reduce numărul de vize eliberate rușilor cu 90% începând de luna viitoare, după care Lituania, Estonia și Letonia au anunțat recent restricții privind vizele turistice pentru ruși. S-a întâmplat după ce aceste state, care împart granițele terestre cu Rusia, au înregistrat o cerere crescută a numărului de ruși care își folosesc aeroporturile pentru a tranzita în continuare în UE.

Și Republica Cehă a mărturisit că sprijină ideea interzicerii la nivelul UE a vizelor de turism pentru cetățenii ruși.

„Prietenii mei apropiați locuiesc acum în Europa și nu se pot întoarce în Rusia din diverse motive, inclusiv politice. Vreau să-i vizitez în curând”, a declarat pentru The Moscow Times sub rezerva anonimatului o locuitoare din Moscova.

Așadar, prin prisma îngrijorărilor legate de posibilele restricții ale UE, numărul cererilor de viză Schengen făcute de ruși s-a dublat în ultimele două săptămâni, a declarat Maya Lomidze, șeful Asociației Turoperatorilor din Rusia, pentru The Moscow Times.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...