Locurile ascunse unde gasești seriile de șasiu la Dacia Logan

Emanuela Pană 16.05.2021, 19:36
Locurile ascunse unde gasești seriile de șasiu la Dacia Logan

Pentru foarte multe persoane, seria de șasiu a unui autoturism este un simplu număr unic prin care se definește mașina. În realitate, însă, seria de șasiu este echivalentă CNP-ului în cazul persoanelor, fiind forma prin care se pot identifica mai ușor și rapid autovehiculele. Din păcate, puțini șoferi cunosc detaliile fiecărui caracter din cele 17 care compun o serie de caroserie. Află, în continuare, ce înseamnă și unde se găsește aceasta la Dacia Logan.

Tot ce trebuie să știi despre seria de șasiu

La fel ca și noi, oamenii, mașinile au și ele „CNP“ – ul lor. Prin urmare, fiecare șofer știe că seria de șasiu a unui autoturism, în cazul nostru Dacia Logan, este un număr unic și personal. Seria de șasiu sau numărul VIN (Numărul de Identificare al Mașinii – Vehicle Identification Number) este un fel de ADN pentru mașina ta.

Cu toate acestea, îi poți număra pe degete pe aceia care cunosc semnificația tuturor celor 17 caractere din care este constituită o serie de caroserie. Este important de înțeles că seria de șasiu nu este un simplu număr de identificare, ci o adevărată carte de vizită pentru mașina aflată în posesia ta. Prin umare, este necesar să înțelegem ce înseamnă și cum să o traducem.

Așadar, seria de șasiu este o combinație unică de caractere, atribuită autovehicului de către producător în vederea identificării acestuia. Cu alte cuvinte, numărul format din 17 cifre are rolul de a face distincție între mașina ta și alte modele și mărci. Iată ce semnificație au cele 17 cifre care compun seria de șasiu:

  • Prima cifră: detalii despre locul în care a fost fabricată mașina;
  • A doua și a treia cifră: detalii despre producător;
  • Cifrele de la patru la opt: detalii despre marca mașinii, tipul motorului, capacitatea motorului și tipul de combustibil al mașinii;
  • A noua cifră: Cod de securitate furnizat de producătorul auto;
  • A zecea cifră: anul de fabricație al mașinii;
  • Cifra a unsprezecea: Unitatea de producție a modelului;
  • Ultimele șase cifre rămase: numărul de serie unic al mașinii.

Citește și: Dacia Logan dispare, va fi istorie. Veste tristă pentru milioane de români. Cum se va numi noul model

Unde se găsește ea la modelele Dacia Logan

Indiferent că vorbim despre Dacia, Dacia Logan sau orice alt model aparținând unei alte companii producătoare de autovehicule, seria de șasiu se găsește în primul rând în cartea de identitate a mașinii. De asemenea, seria de șasiu se găsește și în certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul), după ce autovehiculul pe care l-ai achiziționat a fost înmatriculat.

seria de sasiu dacia logan
Unde se găsesc seriile de șasiu la Dacia Logan

În același timp, producătorii auto aleg și anumite locuri de pe mașină unde să printeze acest număr de identificare. În cazul celebrului model Dacia Logan, seria de șasiu a mașinii este afișată și în stânga jos, chiar pe parbrizul autovehiculului.

Vă rugăm să rețineți că nu la toate autovehiculele seria de șasiu este imprimată sub parbriz. Anumiți producători de mașini preferă să ștanțeze seriile de șasiu pe tabloul de bord, care se găsește, de obicei, pe partea șoferului. O altă variantă ar putea fi una dintre portiere.

În caz că vă întrebați, mașinile au început să fie ștanțate cu seria unică de caroserie începând cu anii ’50, dar abia la sfârșitul anilor ’70 a început standardizarea seriilor așa cum le știm în prezent.

 

Urmăriți Impact.ro și pe