Locul din România unde nasc cele mai multe mame minore. Fenomenul e alarmant, câți ani are cea mai tânără

Stan Filon 31.12.2021, 11:35
Locul din România unde nasc cele mai multe mame minore. Fenomenul e alarmant, câți ani are cea mai tânără

Există o localitate în România unde nasc cele mai multe mame minore din țară! Cifrele la nivel național sunt îngrijorătoare, țara noastră clasându-se din acest punt de vedere pe primul loc în Uniunea Europeană. Institutul Român de Statistică arată că 10% din totalul nou-născuților din România sunt aduși pe lume de mame minore.

Localitatea din România unde nasc cele mai multe mame minore

România ocupă un rușinos loc 1 în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cele mai multe mame minore. În total, 673 de fete sub 15 ani și 15.915 cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani au născut în 2020, multe dintre ele nu pentru prima dată, a precizat institutul. De asemenea, primul copil născut în România în anul 2021 a fost adus pe lume de o mamă de numai 15 ani.

De asemenea, se pare că mamele tinere provin din familii unde se practică acest lucru. „În cadrul aceleiași familii de la o generație la alta, împreună cu precaritatea economică, socială și de sănătate”, potrivit unui studiu publicat în ianuarie de UNICEF și de asociația SAMAS din România, care se concentrează pe educația pentru sănătate a noilor părinți.

Localitatea din Romania unde nasc cele mai multe mame minore
Localitatea din Romania unde nasc cele mai multe mame minore

Au fost cazuri de fetițe de 11 ani însărcinate

Și mai alarmant este faptul că vârsta mămicilor scade de la an la an, înregistrându-se sarcini la fetițe de numai 11 ani! Potrivit ONG-urilor, programele de educație sexuală în școli și în comunitățile defavorizate sunt esențiale pentru a preveni repetarea unor astfel de modele în generațiile viitoare, însă guvernele din România au acționat lent.

Proiectul de educație sexuală în școli bate pasul pe loc, după ce societatea civilă s-a împotrivit puternic, susținută de Biserica Ortodoxă. „Alianța părinților” declară că astfel de cursuri ar fi o „strategie mascată de sexualizare forțată a copiilor de la o vârstă fragedă”.

Astfel de sarcini la minore s-au înmulțit în Iași. Medicii de la maternitatea „Elena Doamna” din Iași spun că s-au înregistrat cel puțin 100 de nașteri în rândul minorelor. Procentul este de 12% și este unul îngrijorător, ținând cont de vârsta celor care nasc. Medicii ieșeni spun că cea mai tânără mămică înregistrată la maternitatea „Elena Doamna” din Iași a fost o fetiță de numai 13 ani.

11% dintre femeile gravide din Iași sunt minore

„Pe parcursul anului 2021, la Maternitatea Elena Doamna din Iași au născut 116 gravide cu vârsta sub 18 ani. Cea mai tânără din cele peste o sută de mame minore a fost o fată de 13 ani. Procentul în cazul gravidelor minore este de aproximativ 11,12 la sută.

Cele mai multe dintre minorele gravide provin din mediul rural. În continuare se menține un procent destul de mare al gravidelor minore”, a declarat prof. dr. Razvan Socolov, șef de secție Obstetrică a Maternității „Elena Doamna” din Iași, preluat de BZI.

O statistică a UE, făcută de Eurostat, arată că aproape un sfert dintre mamele cu vârste sub 18 ani din Uniunea Europeană trăiesc în România. Din această cauză, România conduce detașat în topul mamelor minore din Uniunea Europeană.

Urmăriți Impact.ro și pe