Liviu Pop, acuzații grave: „Ministerul Educației este condus de baronii manualelor. Șpăgile indirecte și directe care se dau și de care și DNA știe”

Liviu-Marian Pop, fost ministru al Educației. Sursa foto: edupedu.ro

Liviu Marian Pop, fostul Ministru al Educației a adus acuzații grave cu privire la faptul că Ministerul Educației a fost condus din umbră, în ultimii opt ani de mafia manualelor școlare.

Într-o discuție din cadrul unei emisiuni de la Digi24 în care afost invitat, Liviu Marian Pop a spus că Ministerul Educației a fost condus din umbră de o mafie a manualelor școlare, aspect despre care acesta spune că știau toți premierii care au condus România în ultimii ani, precum și miniștrii educației.

Baronii manualelor

Fostul ministru spune că el nu a avut nicio putere cu privire la mafia care conducea din umbră Ministerul Educației, deși în timpul mandatului său din 2017 s-a hotărât ca manualele școlare să fie preluate integral și editate de Editura Diactică și Pedagogică. Potrivit digi24, el susținea atunci, că această metodă ar putea opri mafia manualelor care deja persista în interiorul sistemului.

„Ştiu doar de baronii manualelor din Ministerul Educaţiei. Dacă vreţi, facem emisiuni întregi despre şpăgile indirecte şi directe care se dau şi despre care şi DNA ştie, şi preşedintele statului ştie. (…) Tentaculele sunt acolo”, a spus Liviu Pop în cadrul emisiunii. Fostul ministru spunea atunci că hotărârea adoptată vine în sprijinul elevilor, cărora le vor fi livrate la timp manualele pentru începerea școlii.  Volumele ieșite din tipar după această decizie au fost însă pline de greșeli și multe dintre acestea au fost retipărite. Măsurile luate de Ministerul Educației Naționale pe parcursul anului 2017 au influențat puternic industria de carte din România, cu atât mai mult cu cât cu o săptămână înainte de începerea școlii, ministrul Educației a emis un ordin prin care interzicea utilizarea la clasă a oricărui auxiliar școlar (culegere, dicționar, revistă etc.). Directorii editurilor precum și agenții literari nu au văzut atunci cu ochi buni decizia propusă de Liviu-Marian Pop.

Sursa foto: pxhere.com

Sursa foto: pxhere.com

Potrivit newsweek.ro, editarea manualelor era parte a unui contract pe bani publici în valoare de 5 milioane de euro. În vara anului 2018, Editura Didactică și Pedagogică, beneficiara acestui contract, a funcționat ilegal, conform Curții Constituționale a României.

Originar din Maramureș, Liviu-Marian Pop este la bază este profesor de matematică. El este în prezent senator din partea PSD. Conform portalului Senatului României, Liviu Pop a fost Ministru al Educației în perioada  – 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI