Lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, modificată. Grecia a intrat în zona roşie. Ce trebuie să ştie turiştii

Ana Anitoiu 01.08.2021, 11:49
Lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, modificată. Grecia a intrat în zona roşie. Ce trebuie să ştie turiştii

Lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost modificată și a intrat în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică. Grecia, una dintre destinațiile de vacanță preferate de români, a intrat în zona roşie. Iată ce trebuie să știe turiștii.

Ce țări se află pe lista roșie

În afară de Grecia, pe lista roșie se mai află și Maldive, Cipru, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Malta, Argentina, Bahamas, Monaco, Irlanda, Panama, Brazilia, Curaçao și Insulele Virgine ale Statelor Unite ale Americii.

Lista roșie continuă cu: Inulele Virgine Britanice, Jersey, Insula Man, Fiji, Gibraltar, Seychelles, Botswana, Cuba, Georgia, Olanda, Tunisia, Malaysia, Mongolia, Andorra, Libia, Namibia, Kazahstan, Columbia, Kuweit, Iran, Irak, Africa de Sud, Costa Rica, Nepal și India.

Pe lista galbenă au intrat de pe cea verde: Franța, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras, Aruba și Sint Marteen. Din zona roșie au intrat în cea galbenă Surinam și Insulele Feroe.

Lista tarilor cu risc epidemiologic ridicat, modificata. Grecia a intrat in zona rosie
Masti de protectie

Ce trebuie să știe turiștii care merg în Grecia

Cei care merg în Grecia sau în alte țări de pe lista roșie sau cea galbenă trebuie să știe că dacă sunt vaccinate anti-Covid-19 cu schema completă de cel puțin 10 zile sunt scutite de carantină la întoarcerea în România.

În schimb, persoanele nevaccinate care se întorc în România din țări de pe lista roșie sunt nevoite să stea în carantină timp de 14 zile, chiar dacă prezintă sau nu un test PCR negativ.

Pe de altă parte, cei care se întorc în România din țări ce se află pe lista galbenă scapă de carantină în cazul în care prezintă un test PCR negativ.

Ce reguli sunt în vigoare în privința copiilor

Copiii cu vârste de până la șase ani nu vor mai intra în carantină la întoarcerea în țară din state aflate pe lista de risc epidemiologic, conform unei noi decizii ce a fost luată marți de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Până la această modificare, limita de vârstă era de 3 ani.

De asemenea, copiii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani veniți în România din zona roșie nu intră în carantină dacă au un test PCR cu rezultat negativ. ​

Medicul Raed Arafat, șeful DSU, a clarificat că scapă de carantină la întoarcerea din ”zona roșie” în România numai persoanele vaccinate anti-Covid-19. Singurele excepții sunt cele de mai sus referitoare la copii și una referitoare la persoanele care petrec mai puțin de 72 de ore în țară și au un test Covid-19 negativ.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...