Lista restricțiilor care se aplică acum în România. Ce se întâmplă în scenariul mov

Ana Anitoiu 23.09.2021, 08:16
Lista restricțiilor care se aplică acum în România. Ce se întâmplă în scenariul mov

Lista restricțiilor ce se aplică acum în România cuprinde măsuri grupate în patru scenarii: galben, roșu, roșu închis și mov. Iată care sunt regulile în funcție de rata de incidență a cazurilor de Covid-19 cumulată la 14 zile.

Lista restricțiilor ce se aplică în scenariul galben

În zonele unde incidenţa se află între 2 şi 3 la mia de locuitori, adică în scenariul galben, cinematografele, instituțiile de spectacole și concerte pot funcționa cu ocuparea a până la 70% din capacitatea totală a spațiului, iar măștile de protecție sunt obligatorii.

Pentru concertele, spectacolele și festivalurile publice și private ori alte evenimente culturale în aer liber este impusă limita de 2.500 de spectatori, cu măștile de protecțe obligatorii.

Lista restrictiilor care se aplica acum in Romania. Ce se intampla in scenariul mov
Oameni cu masti de protectie

Accesul este permis doar pentru cei care au 10 zile de la încheierea schemei complete de vaccinare, cei care au un test RT-PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau un test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore, și cei aflați între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Barurile, cluburile și discotecile pot funcționa fără să depășească 70% din capacitatea maximă, între orele 5:00-2:00, la fel ca sălile de jocuri.

Competiţiile sportive pot avea loc cu ocuparea a cel mult 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de cel puțin un metru între persoane. Participarea este permisă doar pentru persoanele vaccinate, testate negativ sau vindecate recent, conform descrierii de mai sus.

Activitățile recreative și sportive în aer liber pot avea loc cu cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună.

Evenimentele private precum nunțile, botezurile și mesele festive sunt permise, dar cu cel mult 150 de persoane în exterior și cel mult 100 de persoane în interior. La numărătoare nu sunt luați în calcul copiii și adolescenții mai mici de 16 ani.

Conferințele se pot organiza cu cel mult 150 de persoane în interior și cu asigurarea a cel puțin doi metri pătrați pentru fiecare în parte. Măștile de protecție și respectarea normelor de sănătate publică sunt obligatorii.

Mitingurile și demonstrațiile sunt și ele permise, dar cu cel mult 100 de persoane și cu măști de protecție pe nas și gură, dezinfectarea mâinilor la sosire și la distribuirea de eventuale materiale, precum și cu menținerea a cel puțin un metru distanță între participanți ori asigurarea a cel puțin 4 metri pătrați de persoană unde este posibil și aplicarea regulilor de igienă.

Lista restricțiilor în scenariul roșu

În scenariul roșu, la o incidență de peste 3 la mie, până la 6 la mie, accesul în restaurante, baruri, la cinema, terase, piscine ori spectacole și evenimente private ca nunți și botezuri mai este permisă doar: cu certificat verde, test negativ sau dovada trecerii recente prin boală. Măsurile sunt valabile și pentru copiii de peste 6 ani.

Un test rapid poate costa între 50-60 de lei, dar prețul poate ajunge și la 150-180 de lei, în clinicile din România. În schimb, preţul unui test RT-PCR variază între 200 și 400 de lei.

Evenimentele private precum nunțile și botezurile se pot desfășura în aceste condiții cu cel mult 200 de persoane la interior și cu o suprafață asigurată de cel puțin doi metri pătrați pentru fiecare persoană.

Aceste activități sunt interzise la nivelul județelor/localităților unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori.

Lista restricțiilor din scenariul roșu închis

În scenariul roșu închis, unde incidența este mai mare de 4/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori apare carantina de noapte, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 20:00 – 05:00. Singurele excepții permise sunt:

  • deplasarea în interes profesional și înapoi;
  • deplasarea pentru asistenţă medicală ce nu se poate amâna şi nici realiza de la distanţă, precum şi pentru cumpărarea de medicamente;
  • deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau în timpul unor călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive ca: îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

De asemenea, în scenariul roșu închis magazinele se închid, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 5:00-18:00. În restul timpului se pot face doar livrări la domiciliu. Totodată, sălile de sport și sau de fitness se închid.

Lista restricțiilor în scenariul mov

În scenariul mov, la peste 7,5 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori, se instituie carantina de noapte în fiecare zi a săptămânii, între orele 20:00 și 5:00. Singurele excepții sunt cele menționate mai sus.

De asemenea, magazinele sunt deschise doar între orele 5:00 și 18:00, în fiecare zi a săptămânii. În afara acestui program, operatorii economici pot face doar livrări la domiciliu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...