Lista completă cu principalele restricţii din Bucureşti. Ce nu mai au voie să facă persoanele nevaccinate, la ce oră se închid magazinele şi cine trebuie să completeze declaraţia pe propria răspundere

Cristian Cojocaru, Alexandru Puiu 03.10.2021, 13:09
Lista completă cu principalele restricţii din Bucureşti. Ce nu mai au voie să facă persoanele nevaccinate, la ce oră se închid magazinele şi cine trebuie să completeze declaraţia pe propria răspundere

Comitetul Municipal Bucureşti pentru Situații de Urgență a anunțat noi restricții în Capitală. Noile măsuri intră în vigoare de duminică, 3 octombrie 2021.

Lista cu noile restricţii din Bucureşti

În București au intrat în vigoare noile restricții care presupun carantină de noapte, program al magazinelor mai scurt, masca obligatorie și nu numai. După ce rata de incidență în Capitală a crescut la 8,28 la mia de locuitori. CMBSU a venit cu noile restricții. Astfel, bucureștenii care nu s-au vaccinat vor trebui să respecte carantina de noapte, ceea ce presupune că aceștia vor trebui să fie în casă în intervalul 20:00 – 05:00.

Pentru cei care se vor deplasa în intervalul orar 20:00-05:00 în interes de serviciu, vor trebui să dețină o declarație pe proprie răspundere sau o adeverință de la angajator pentru a putea ieși din case în acest interval. Magazinele se vor închide la ora 22:00, iar restaurantele, teatrele sau sălile de fitness vor avea ușile deschise doar persoanelor vaccinate sau persoanelor care au trecut prin boală, dar nu au trecut mai mult de 180 de zile de la confirmarea infectării cu Covid-19.

În spațiile publice precum piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stațiile de transport în comun, spații comerciale, mijloace de transport în comun, la locul de muncă precum și pentru o rază de 50 de metri în jurul unităților de învățământ, purtarea măștii va fi obligatorie. În ceea ce privește transportul în comun, pentru verificarea deplasării în interes profesional, persoanele vor fi obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de către angajator ori declarația pe propria răspundere completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere va trebui să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasări, data completării și semnătura.

restricții București
Deplasarea pe timpul noptii va fi permisa persoanelor nevaccinate doar daca detin o declaratie pe propria raspundere

Desfășurarea evenimentelor precum nunțile și botezurile

În ceea ce privește organizarea de nunți și botezuri, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a hotărât în cadrul ședinței care a avut loc sâmbătă ca astfel de evenimente să poată avea loc.

”Se permite organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri) cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 200 de persoane, în interior sau în exterior, dacă incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, prevede hotărârea ce intră în vigoare de duminică.

Activitatea în baruri, cluburi și discoteci este interzisă dacă incidența cumulată la 14 zile în Municipiul București este mai mare de 6/1.000 locuitori.

Urmăriți Impact.ro și pe