Au fost anunţate noile restricţii. La incidență de peste 6, se poate intra în restaurante şi la evenimente doar cu vaccin, nu şi cu test negativ. Şcolile rămân deschise

Ana Anitoiu, Mihai Cheleș 30.09.2021, 21:31
Au fost anunţate noile restricţii. La incidență de peste 6, se poate intra în restaurante şi la evenimente doar cu vaccin, nu şi cu test negativ. Şcolile rămân deschise

Florin Cîțu a anunțat joi ce reguli se aplică în localitățile în care rata de infectare cu noul coronavirus depășește pragul de 6 la mia de locuitori. Prim-ministrul a explicat ce se întâmplă pentru persoanele nevaccinate anti-Covid-19.

Restricții pentru persoanele nevaccinate anti-Covid-19

Potrivit prim-ministrului, în localitățile cu rată de infectare de peste 6 la mia de locuitori, persoanele vaccinate nu au acces în restaurante, baruri și săși de sport, nici măcar pe baza unor teste negative.

”Nu vor mai putea intra persoanele doar cu test negativ, pentru că în cazul lor e risc mare să se îmbolnăvească”, a explicat Florin Cîțu.

Premierul a spus că restaurantele, barurile și sălile de sport își pot continua activitatea în localitățile cu rata de infectare de peste 6 la mie doar cu persoanele vaccinate anti-Covid-19 și cu cele care pot dovedi că au trecut recent prin boală.

Au fost anuntate noile restrictii. La incidenta de peste 6, se poate intra in restaurante si la evenimente doar cu vaccin, nu si cu test negativ. Scolile raman deschise
Florin Citu

Școlile rămân deschise la incidența de peste 6 la mie

De asemenea, Florin Cîțu a spus că în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a mai hotărât ca școlile să rămână deschise în localitățile cu incidența de peste 6 la mie.

Însă, în aceste localități, elevii vor fi testați o dată sau de două ori pe săptămână. Potrivit hotărârii CNSU, se vor folosi teste din proba de salivă pentru elevi, dar și pentru profesori, învăţători și educatori.

”Se fac comenzi pentru teste, sunt unele pe stoc, se va urgenta procedura pentru a avea testele cât mai rapid”, a declarat Florin Cîțu.

În plus, prim-ministrul a precizat că CNSU a hotărât ca masca de protecție să fie obligatorie în aer liber în zonele aglomerate din localitățile cu incidența de peste 6 la mie.

Ce prevede hotărârea CNSU

Mai exact, hotărârea CNSU arată că accesul persoanelor nevaccinate anti-Covid-19 este interzis nu doar în restaurante, baruri și săli de jocuri de noroc, în localitățile cu incidența de peste 6 la mie, ci și în alte locuri.

”(Este premisă desfășurarea, n.r.) activităţilor cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în cazul restaurantelor barurilor, cluburilor şi discotecilor, cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, instituţiilor de cultură,

evenimentelor private (nunţi, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, conferinţelor, sălilor de sport şi/sau fitness, jocurilor de noroc, piscinelor interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri. (…)

Permiterea, doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, la evenimentele sau activităţile organizate şi desfăşurate în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori.”, arată hotărârea.

Mai mult, hotărârea arată că sunt exceptate de la interdicţia de circulaţie în afara locuinţei sau gospodăriei persoanele trecute prin Covid-19. Această regulă se aplică în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, între orele 20:00 – 5:00, în localităţile cu incidența de peste 6 la mie; respectiv în fiecare zi, în cele cu incidența de peste 7,5 la mie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...