Lidl, Kaufland, Carrefour și Mega Image închise duminica?! Legea din Parlament care îi va enerva la culme pe români

Ana-Maria Tudor 26.08.2023, 12:14
Lidl, Kaufland, Carrefour și Mega Image închise duminica?! Legea din Parlament care îi va enerva la culme pe români

O propunere legislativă inițiată de doi membri ai Parlamentului din partea PNL ar putea avea consecințe neplăcute pentru români, iar efectul acestei hotărâri s-ar putea resimți în supermarket-uri. Conform acestei propuneri, magazinele mari ar putea fi închise în timpul weekend-ului, perioadă în care majoritatea oamenilor obișnuiesc să facă cumpărături.

Ce presupune proiectul de lege

Un proiect de lege depus în Parlament sugerează închiderea marilor magazine în zilele de duminică și funcționarea lor doar pentru câteva ore în ziua de sâmbătă. Această propunere legislativă adițională prevede, de asemenea, realocarea hipermarketurilor în afara orașelor, în conformitate cu modelul adoptat în țările occidentale.

Magazinele Lidl din Romania, inchise temporar. Anuntul oficial al retailerului, toti romanii trebuie sa afle
 

Astfel, inițiativa propusă de doi parlamentari PNL vizează restricționarea accesului românilor în marile magazine.

Conform acestei propuneri, supermarketurile ar urma să fie închise în zilele de duminică și chiar reamplasate la o distanță de cel puțin cinci kilometri în afara orașelor.

Reprezentanții lanțurilor de magazine mari și-au exprimat îngrijorările cu privire la posibilele consecințe ale acestui proiect de lege, menționând riscul unui număr semnificativ de concedieri și impactul asupra bugetului statului.

Citește și: Proiect de lege pentru pădurile din jurul Capitalei: „Dreptul la sănătate și la starea de bine este fundamental”

Cum își vor putea face românii cumpărăturile în weekend

Potrivit acestei inițiative, doar piețele și magazinele mici ar urma să rămână deschise în timpul weekend-ului. Propunerea legislativă conturează un program săptămânal pentru supermarketuri, în care de luni până vineri, inclusiv, programul ar fi între orele 8 și 22, iar sâmbăta între orele 8 și 14, în timp ce duminica ar urma să fie ziua închisă.

Un bărbat intervievat și-a exprimat opinia că această propunere este neinspirată, deoarece mulți români lucrează în timpul săptămânii. El a mai menționat că sâmbăta și duminică reprezintă o oportunitate pentru cumpărături, iar mutarea supermarketurilor în afara orașelor ar fi la fel o idee nechibzuită.

„Este o prostie, fiindcă românul lucrează în timpul săptămânii. Oamenii încă lucrează în România, iar sâmbăta și duminică este cumva o ocazie, iar mutarea supermarketurilor în afara orașului, la fel, mi se pare o prostie”, spune acesta.

Vezi și: Românii care ar putea primi mai mulți bani. Proiect nou de lege propus săptămâna aceasta

Ce scop are noua propunere

Scopul acestei propuneri legislative este de a modifica și completa Legea nr. 321/2009 referitoare la comercializarea produselor alimentare. Cei doi parlamentari din cadrul PNL au propus o definiție precisă pentru supermarket, definit ca „o unitate de vânzare cu autoservire care oferă o gamă largă de produse alimentare și nealimentare și care are o suprafață minimă de 800 de metri pătrați”.

Mai mult decât atât, acest proiect de lege introduce o nouă obligație pentru magazinele mari din România.

Conform propunerii legislative înaintate de cei doi parlamentari PNL, supermarket-urilor le va fi impusă obligația de a aloca zone speciale pentru comercializarea produselor alimentare românești, separate de produsele de import.

De asemenea, vor trebui să ofere spații distincte producătorilor români pentru negocierea produselor autohtone, sub forma unor birouri specializate.

Urmăriți Impact.ro și pe