Liderii UE, contraziceri cu privire la planul pentru interzicerea petrolului rusesc. De ce nu se pun de acord

Beatrice Dumitru 26.05.2022, 09:57
Liderii UE, contraziceri cu privire la planul pentru interzicerea petrolului rusesc. De ce nu se pun de acord

Uniunea Europeană a anunțat la începutul lunii mai al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei, inclusiv un embargou pe petrolul rusesc. Însă liderilor UE le este foarte greu să pună în aplicare aceste sancțiuni, mai ales că nu s-a ajuns la un acord cu statele membre, după ce Ungaria a anunțat că nu aprobă planul.

Contraziceri între liderii UE

În timp ce președintele Consiliului European Charles Michel s-a declarat optimist că s-ar putea ajunge la un acord între țările membre înainte de summitul liderilor de luni, 30 mai, de la Bruxelles, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a spus că este aproape imposibil de ajuns la o înțelegere săptămâna viitoare.

A trecut aproape o lună de când Ursula von der Leyen a anunțat un plan radical pentru a interzice importurile de țiței și combustibili rafinați din Rusia, după ce Ucraina le-a cerut liderilor UE să nu mai cumpere combustibili fosili de la Moscova pentru a opri veniturile care îl ajută pe Vladimir Putin să-și finanțeze războiul, notează Politico.

Liderii UE, contraziceri cu privire la planul pentru interzicerea petrolului rusesc. De ce nu se pun de acord
Charles Michel, încrezător că UE poate interzice importurile de petrol rusesc.

Sunt în continuare încrezător că putem fi capabili să rezolvăm subiectul înaintea Consiliului European. Este nevoie de mult dialog, multe eforturi politice și muncim foarte mult pentru a putea rămâne uniți, lucru foarte important, dar și pentru a lua decizii pentru a sparge mașina de război rusească și pentru a încerca să punem presiune asupra Kremlinul pentru a pune capăt conflictului”, a declarat Charles Michel în timpul unei vizite în Suedia.

Variante de compromis cu Ungaria

Dar eforturile blocului comunitar de a pune măsura în aplicare s-au împotmolit la Budapesta, după ce premierul ungar Viktor Orban a spus că nu susține planul în forma sa actuală. Săptămâna aceasta el a avertizat din nou că nu va accepta pachetul până când nu vor fi oferite soluții pentru impactul „nuclear” pe care l-ar avea embargoul pe petrolului rusesc asupra economiei țării sale.

Lucrăm pentru a fi inovatori, să fim constructivi pentru a pune pe masă niște propuneri care să ne permită să protejăm unitatea și să fim uniți. Și sper, sper din tot sufletul că vom fi uniți la această reuniune a Consiliului European de luni și marți”, a adăugat președintele Consiliului European.

Oficialii și diplomații caută variante pentru a ajunge la un compromis cu Ungaria, în încercarea de a salva planul de sancțiuni. O idee ar fi să se acorde Budapestei mai multe renunțări de la interdicția principală, în timp ce alta ar fi să fie exclusă din pachetul de sancțiuni măsura care vizează petrolul rusesc și să fie implementate altele împotriva băncilor și propagandei pro-Kremlin.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...