„Întreaga uniune este ținută ostatică”. UE pune presiune pe Ungaria să accepte embargoul pe petrolul rusesc

Beatrice Dumitru 16.05.2022, 13:07
„Întreaga uniune este ținută ostatică”. UE pune presiune pe Ungaria să accepte embargoul pe petrolul rusesc

Uniunea Europeană a propus al șaselea panchet de sancțuni împotriva Rusiei care include, printre altele, și embargoul pe petrolul rusesc. Aceasta ar fi cea mai dură măsură, după ce Mocova a invadat Ucraina, însă Ungaria, un aliat al lui Vladimir Putin, se opune acestei sancțiuni. În aceste condiții, blocul comunitar caută soluții pentru a ajunge la un acord cu toate statele membre.

UE face presiuni asupra Ungariei

Miniștrii de Externe ai UE încercă să facă presiuni pe Ungaria pentru a-și ridica dreptul de veto asupra unui embargo petrolier propus asupra Rusiei. UE are nevoie ca toate cele 27 de state să fie de acord cu embargoul pentru ca măsura să poată fi pusă în aplicare.

Ministrul de Externe austriac Alexander Schallenberg a spus că cel de-al șaselea pachet de sancțiuni va fi „substanțial”, dar mai este nevoie de discuții și că speră ca blocul comunitar să convină asupra acestuia în zilele următoare. Întregul complex militar rus va fi vizat de viitoarele măsuri, a adăugat el, potrivit Reuters.

„Întreaga uniune este ținută ostatică”. UE pune presiune pe Ungaria să accepte embargoul pe petrolul rusesc

Sunt încrezător că vom reuși să încheiem cel de-al șaselea pachet de sancțiuni în următoarele zile. Este clar că mai este nevoie de discuții, dar cred că ar trebui să ne propunem să avem aceste discuții acolo unde trebuie, la consiliu, pentru a nu da o imagine de dezacord în public. Rusia ne urmărește„, a declarat Alexander Schallenberg.

„Nu putem fi ținuți ostatici”

De asemenea, ministrul de Externe al Estoniei, Eva-Maria Liimets, a spus că înainte de „discuții foarte importante”, speră că statele membre UE vor „face progrese și acest pachet va fi adoptat, iar embargoul asupra petrolul să fie inclus în acest pachet”.

Însă, Ungaria a spus că vrea sute de milioane de euro de la blocul comunitar pentru a atenua efectul renunțării la țițeiul rusesc, argumentânt că încetarea importurilor ar fi ca și cum ar arunca o „bombă nucleară” asupra economiei țării.

Întreaga uniune este ținută ostatică de un stat membru, trebuie să fim de acord, nu putem fi ținuți ostatici”, a declarat ministrul de Externe lituanian Gabrielius Landsbergis.

Un embargo asupra petrolului rusesc, impus deja de Statele Unite și Marea Britanie, este văzut ca cea mai bună modalitate de a reduce veniturile Rusiei cu care finanțează războiul său din Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...