Leguma care este mai sănătoasă decât spanacul sau sfecla roșie. Ce beneficii nebănuite are

Mihnea Tălău 16.08.2023, 13:11
Leguma care este mai sănătoasă decât spanacul sau sfecla roșie. Ce beneficii nebănuite are

A fost identificată cea mai sănătoasă legumă pentru consumul uman. Experții în agricultură și nutriție de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a stabilit concentrația de vitamine și minerale esențiale ale legumelor studiate. Spanacul, sau sfecla roșie, legumele cunoscute de noi ca fiind pline de nutrienți, au scoruri care se situează în jurul valorii de 80 din 100, dar  singura legumă care a obținut un scor perfect de 100 este cresonul.

Leguma cu beneficii nebănuite pentru sănătate

Verdeața numită și creson face parte din familia Brassicaceae și crește în de apă, cum ar fi râurile și iazurile. Este strâns înrudită cu varza, varza kale, ridichile și muștarul. Denumirea sa științifică, Nasturtium officinale, de aceea se mai numește și năsturaș, brâncuță sau măcriș.

Cresonul de apă are o aromă înțepătoare, piperată – aproape ca și cum ai încrucișa rucola cu hreanul. Specialiștii menționează că a fost un ingredient de bază în civilizațiile antice grecești, persane și romane. Leguma cu gust piperată a fost chiar și în meniul primei zile de Ziua Recunoștinței.

Unele regiuni consideră cresonul de apă ca fiind o buruiană, dar este o sursă de hrană fiabilă și bogată în nutrienți. Vânzătorii ambulanți îl vindeau ca o gustare în Londra epocii victoriene și îl numeau „pâinea săracului”. Este consumată în scopuri medicinale în Europa și Asia de mii de ani, scrie Adevărul.ro.

”Cresonul de apă are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este bogat în vitamina A și potasiu, mai mult decât salata obișnuită” spune medicul Amy Lee, șefa departamentului de nutriție de la Nucific.

În plus, cresonul de apă conține mai multă vitamina C decât o portocală – ceea ce explică de ce căpitanul James Cook a considerat leguma ca fiind un leac împotriva scorbutului în timp ce făcea înconjurul Pământului.

Un dezavantaj ar fi că este dificil de găsit.

„Nu este super comună. Poate fi găsită doar în piețele de specialitate și în locuri precum Whole Foods. Dar dacă reușiți să găsiți niște creson, există o mulțime de modalități de a-l folosi în alimentație”, a adăugat Lee.

Cum trebuie gătit cresonul de apă

Germenii mai tineri au o aromă mai blândă și tulpini moi și goale. Acest lucru îi face ideali pentru preparatele crude, cum ar fi adăugarea în salate sau adăugat în mâncare precum pătrunjelul. Cresonul matur capătă o aromă mult mai intensă și mai piperată. Tulpinile devin, de asemenea, mai dure și mai fibroase, așa că trebuie gătite pentru a fi mai gustoase.

Lee spune că a crescut mâncând mult creson de apă în frigărui sau ciorbe savuroase. La fel ca în cazul oricărei legume, este important să nu le fierbeți prea mult.

„Cu cât gătești mai mult timp legumele, cu atât mai multe vitamine se distrug. Se strecoară în lichidul de gătit și rămâi cu legumele și nimic altceva”, a spus ea.

Asta nu înseamnă însă că cel mai bun mod de a le mânca este crud. În special pentru cresonul matur, descompunerea unor tulpini fibroase prin gătire ajută să facă mai multe substanțe nutritive biodisponibile.

„Există doar un anumit timp pentru a descompune și metaboliza alimentele înainte ca acestea să treacă prin sistemul digestiv. Este un act de echilibrare”, a conchis Lee.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...