Legendara jucătoare de șah menționată în serialul ”Gambitul Damei” a dat în judecată Netflix. Pentru ce vrea 5 milioane de dolari

Ana Anitoiu 17.09.2021, 18:03
Legendara jucătoare de șah menționată în serialul ”Gambitul Damei” a dat în judecată Netflix. Pentru ce vrea 5 milioane de dolari

Legendara jucătoare de șah Nona Gaprindashvili care a fost menționată în serialul ”Gambitul Damei” a dat în judecată Netflix. Femeia, acum în vârstă de 80 de ani, vrea despăgubiri în valoare de 5 milioane de dolari pentru că ar fi fost defăimată.

Nona Gaprindashvili, proces cu Netflix

O singură greșeală și a fost de ajuns. Nona Gaprindashvili, din Georgia, prima femeie care a câștigat titlul de Mare maestru la șah, a început un ”meci” cu Netflix după ce a fost deranjată de o inexactitate în serialul ”Gambitul damei”.

Potrivit celebrei jucătoare de șah, felul în care a fost prezentată într-unul dintre episoadele serialului ”Gambitul damei” a fost sexist.

Legendara jucatoare de sah mentionata in serialul ”Gambitul Damei” a dat in judecata Netflix. Pentru ce vrea 5 milioane de dolari
Anya Taylor-Joy, in rolul Beth Harmon in ”Gambitul damei” (stanga) si Nona Gaprindashvili (dreapta)

Ce greșeală stă la baza procesului

Serialul ”Gambitul damei” are la bază un roman omonim scris de Walter Tevis. Personajul principal, Beth Harmon, este o fată talentată la șah care crește într-un orfelinat din Statele Unite ale Americii și devine o jucătoare de șah legendară, învingând cei mai de temut rivali.

În ultimul episod al serialului, personajul principal interpretat de actrița Anya Taylor-Joy joacă împotriva unui alt personaj fictiv, Viktor Laev, în Moscova. Într-una dintre scene s-ar fi strecurat o greșeală din cauza căreia Netflix riscă acum să-i plătească 5 milioane de dolari Nonei Gaprindashvili.

”Singurul lucru neobișnuit în legătură cu ea (Beth Harmon, personajul interpretat de Anya Taylor-Joy, n.r.) este genul ei. Și nici măcar acest aspect nu este unic în Rusia. A fost Nona Gaprindashvili, dar ea este campioana mondială și nu a jucat niciodată împotriva unor bărbați”, este un comentariu în ultimul episod al serialului.

Însă, potrivit Nonei Gaprindashvili, afirmația este falsă. Ea susține că până în anul 1968, în care se desfășoară acțiunea acelui episod, ea jucase deja împotriva a 59 de bărbați de-a lungul carierei sale, învingând 28 dintre ei simultan într-un singur meci. Printre adversarii ei s-a numărat cel puțin zece deținători ai titlului de Mare maestru la șah.

De asemenea, în acest proces, Nona Gaprindashvili acuză că personajul principal este o versiune fictivă și americanizată a ei. Jucătoarea de șah a precizat că naționalitatea ei este georgiană, nu rusă.

Cum s-a apărat Netflix

Potrivit Daily Mail, reprezentanții Netflix s-au apărat spunând că acest proces este nefundat și că se va apăra în instanță, precizând că au cel mai mare respect pentru Nona Gaprindashvili și cariera ei impresionantă.

”Netflix a mințit în mod intenționat în legătură cu succesul Nonei Gaprindashvili astfel încât să pară că personajul principal a reușit să facă ceea ce nicio altă femeie, nici măcar  Gaprindashvili, n-a mai reușit vreodată.

Astfel, într-o poveste ce ar trebui să inspire femeile arătând o tânără care concurează cu bărbații la cel mai înalt nivel din lumea șahului, Netflix a umilit-o pe adevărata femeie care s-a confruntat și chiar a învins bărbați pe scena internațională, în aceeași perioadă de timp”, mai arată dosarul intentat de avocații Nonei Gaprindashvili.

Nona Gaprindashvili a început să joace șah în copilărie, la fel ca personajul interpretat de de Anya Taylor-Joy. Mai exact, la 13 ani. La 20 de ani, a devenit campioană mondială. A câștigat 25 de medalii, continuă să joace și a câștigat câteva campionate mondiale pentru seniori.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...