Legenda lui Moș Crăciun. Cum a ajuns să aducă daruri copiilor și de ce sania lui este trasă de reni VIDEO

Cazacu Alexandru, Daniel Bălan 21.12.2022, 17:32
Legenda lui Moș Crăciun. Cum a ajuns să aducă daruri copiilor și de ce sania lui este trasă de reni VIDEO

Îmbrăcat în haine roșii și cu plete dalbe, Moș Crăciun este așteptat cu nerăbdare de copiii din lumea întreagă. Se spune că în noaptea de Ajun, cel mai iubit moș din lume coboară pe hornul caselor și le aduce cadouri copiilor cuminți. Cu toate acestea, nu mulți știu care este legenda lui Moș Crăciun. Haideți să aflăm împreună cine ar fi fost unul dintre cele mai îndrăgite personaje din lume.

Unde trăiește Moș Crăciun

Mulți sunt de părere că Moș Crăciun trăiește în Laponia, alături de soția sa și de elfii care îl ajută să facă jucării. În noaptea dintre 24 și 25 decembrie, moșul urcă în sania trasă de reni și colindă pământul pentru a împărți jucăriile copiilor ascultători. Există foarte multe legende cu privire la Moș Crăciun, iar noi vă vom prezenta unele dintre cele mai cunoscute.

Legătura între Moș Crăciun și Nașterea Domnului

Una dintre cele mai cunoscute legende ale lui Moș Crăciun este cea care leagă nașterea Pruncului Sfânt de sosirea Moșului bun în noaptea de Ajun. Conform acestei legende, Sfânt Fecioară Maria, fiind cuprinsă de durerile facerii, i-ar fi cerut adăpost lui Moș Ajun. Acesta din urmă era sărac și nu a putut să-i ofere condițiile necesare, așa că a trimis-o la fratele său mai bogat, Moș Crăciun.

Ajunsă la ușa lui Moș Crăciun, Maica Domnului o găsește acasă pe Crăciuneasa. Știind că soțul său este rău și necredincios, Crăciuneasa a adăpostit-o în secret pe Sfânta Fecioară, însă nu în casă, ci în grajdul animalelor. Așadar, fără ca Moș Crăciun să știe, aceasta a ajutat la nașterea Pruncului Iisus.

Legenda lui Moș Crăciun mai spune că, moșul s-a înfuriat foarte tare la aflarea celor întâmplate, așa că a decis să își pedepsească soția și i-a tăiat mâinile. Din fericire, Maica Domnului a făcut o minune, iar Crăciuneasa și-a recăpătat mâinile. Fiind martor la această minune și aflând că Fiul lui Dumnezeu s-a născut în grajdul său, Moș Crăciun i-a cerut iertare lui Dumnezeu, devenind primul creștin.

După toate aceste întâmplări, Crăciun s-a căit atât de mult, iar a doua zi a început să-și împartă averea copiilor sărmani. Ei bine, din acel moment, în fiecare Ajun de Crăciun, Moșul darnic vine cu sania trasă de reni și aduce dulciuri și jucării copiilor care au fost cuminți.

Legenda lui Moș Crăciun. Bătrânul sărman care făcea jucării

După cum spuneam, există mai multe legende legate de moșul care aduce cadouri în noaptea de Ajun. Potrivit uneia dintre ele, Moș Crăciun a existat cu foarte mult timp în urmă și era un bătrând sărac care făcea jucării.

Se spune că el își iubea foarte mult munca, așa că făcea jucării tot timpul anului. Pe 25 decembrie, bătrânul mergea la târg să le vândă, însă oamenii nu erau prea înstăriți, așa că le dădea pe foarte puțini bani.

Legenda lui Moș Crăciun
Care este legenda lui Moș Crăciun

De ce sania lui Moș Crăciun este trasă de reni

Într-o zi de Crăciun, când se întorcea spre casă de la târg, moșul a văzut la fereastra unei case trei copii care nu primiseră nimic de Crăciun. Bătrânul observă tristețea de pe fețele copiilor și își dorea din tot sufletul să le dăruiască ceva, însă nu mai avea nicio jucărie la el. Atunci, ca prin minune, pe fundul sacului a apărut o jucărie, iar moșul a dăruit-o celor trei copii.

Cei mici au fost foarte bucuroși, așa că bătrânul și-a propus să facă jucării pentru toți copiii, chiar și pentru cei care nu-și permiteau să cumpere una. Continuându-și drumul spre casă, moșul a dat peste o căprioară rănită. După ce a oblojit-o, drept mulțumire, căprioara a făcut să apară renii și sania. Tot atunci, hainele vechi ale bătrânului s-au transformat în unele noi, frumoase și roșii. Și uite așa ar fi apărut Moș Crăciun.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...