Cât câștigă un Moș Crăciun. Tariful pentru o oră alături de bătrânelul preferat al copiilor VIDEO

Ana Anitoiu 14.12.2022, 08:54
Cât câștigă un Moș Crăciun. Tariful pentru o oră alături de bătrânelul preferat al copiilor VIDEO

Numeroase persoane se întreabă cât câștigă un Moș Crăciun care participă la evenimente organizate în această perioadă. Tariful pentru o oră alături de bătrânelul preferat al copiilor poate fi destul de piperat. Cel pentru același timp petrecut cu alte personaje, precum Doamna Crăciun și spiridușii, este mai redus.

Întâlnirile cu Moșul, programate din timp

Întâlnirile cu Moș Crăciun, cel mai iubit personaj în perioada Sărbătorilor de iarnă, mai ales la serbările de iarnă școlare, au fost programate din timp, începând chiar din luna octombrie. Săptămâna de dinaintea Ajunului este cea mai aglomerată.

„Chiar după Halloween a fost deja o explozie și Moșul e foarte aglomerat, se pregătește acolo de zor. Doamna Crăciun i-a făcut biscuiței, cozonăcei să îl înzdrăvenească un pic pentru sărbători”, a declarat Raluca, angajată a unei firme de evenimente, pentru observatornews.ro.

„Intervalele de dimineață sunt ocupate, după-masă sunt serbări de la ora 16 până la ora 18. Ultima serbare ar fi de la ora 18, până la ora 19 durează. În weekend nu sunt serbări, mai mult sunt evenimente pentru corporații.”, a spus și Luminița Iordan, organizator de evenimente.

Pe de altă parte, în contextul în care cele mai multe evenimente au loc în aceleași zile și ore, o parte dintre cadouri vor fi împărțite anul acesta de Doamna Crăciun sau de spiridușii lui Moș Crăciun.

Cat castiga un Mos Craciun
Mos Craciun. Foto: unsplash.com

Câți bani câștigă un Moș Crăciun

Tariful pentru o oră alături de Moș Crăciun este cuprins între 300 și 500 de lei pe oră. Însă, adesea, o oră nu este de ajuns pentru o grupă de 30 copii. Timpul trece foarte repede, așa că părinții caută alternative pe WhatsApp.

Timpul petrecut alături de alte personaje, precum spiridușii și Doamna Crăciun, costă mai puțin, dar cei mai mulți copii îl preferă pe Moș Crăciun.

Motivul pentru care Ceaușescu l-a transformat pe Moș Crăciun în Moș Gerilă

În perioada în care s-a aflat la putere, Nicolae Ceaușescu a încercat să îi îndepărteze pe români de semnificația creștină a Crăciunului. Astfel, dictatorul l-a transformat pe Moș Crăciun în Moș Gerilă, iar bradul de Crăciun a fost numit „pom de iarnă”.

În regimul Ceaușescu, vacanța de iarnă începea după data de 22 decembrie, iar copiii nu aveau voie să se bucure de Crăciun decât după ziua de 27 decembrie. De altfel, nimeni nu avea voie să împodobească pomul de iarnă mai devreme de această dată.

De asemenea, pentru adulți, cele două zile de Crăciun, 25 și 26 decembrie, erau lucrătoare. Concret, începând din anul 1948, zilele de sărbătoare au fost transformate în zile obișnuite de muncă.

Spre deosebire de Moș Crăciun, care obișnuiește să aducă daruri în noaptea Ajunului Crăciunului, astfel încât copiii să le găsească în dimineața zilei de 25 decembrie, Moș Gerilă venea în ultimele nopți din an, 30 sau 31 decembrie.

Comuniștii nu s-au mulțumit doar cu transformarea lui Moș Crăciun în Moș Gerilă și cu schimbarea zilelor de sărbătoare, ci au modificat și cântecele specifice Sărbătorilor de Iarnă. De exemplu, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu a fost creată o altă versiune a plugușorului clasic. Astfel, copiii care mergeau să-l spună reaminteau recunoștința față de partid și de dictator.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...