Legenda Lacului Roșu. Povestea stranie pe care o ascunde

Emanuela Pană 20.10.2023, 18:21
Legenda Lacului Roșu. Povestea stranie pe care o ascunde

Lacul Roșu, cel mai tânăr lac din România, are o frumusețe stranie. Cioturi de copaci ies din apă, aducând aminte de legenda lui sângeroasă. Lacul Roșu, numit și Ucigașul, este rezultatul alunecării unui pinten format din Muntele Ghilcoș. Află, în continuare, legenda Lacului Roșu.  

Unde se află Lacul Roșu zis și Ucigașul?  

Lacul Roșu, situat în grupa centrală a Carpaților Orientali, într-unul dintre cele mai frumoase masive (Hășmașul Mare), este rezultatul alunecării unui pinten format din Muntele Ghilcoș, cunoscut și ca Muntele ”Ucigaș”. 

Lacul Roșu s-a format în iulie 1837 și este un lac de baraj natural pe valea râului Bicaz. În direcția, NE/SV, lacul este străbătut de cursul superior al pârâului Bicaz. Dincolo de coordonatele geografice, există și o legendă.  

Localnicii nu au cum să nu-și aducă aminte că, vreme îndelungată, Lacul Roșu a purtat numele de Ucigașul. Povestea spune că valea în care s-a format lacul, din izvoare și din precipitații bogate, ar fi fost o așezare de munteni din care nimeni nu a mai scăpat cu viață. Se spune că alunecarea masivă de teren a ucis localnicii (ciobani) și animalele lor (cai, oi), înroșind pământul de sângele lor. 

Citește și: Lacul din România care crește fără oprire. Arată fabulos, dar localnicii se tem pentru siguranța lor

Legenda Lacului roșu – o poveste sângeroasă  

Legenda Lacului Roșu este, însă alta. Potrivit ei, în zona cu pricina locuia o fată foarte frumoasă pe nume Estera. O singură privire i-a fost de ajuns fetei ca să se îndrăgostească de un ”flăcău înalt și chipeș”. Cei doi au vrut să se căsătorească, dar tânărul a fost luat în armată. 

Legenda Lacului Rosu
Lacul Rosu, apa cu o legenda terifianta

În tot acest timp, fata a fost răpită de un haiduc. Se spune că tânăra a cerut ajutorul munților pentru a scăpa din mâinile haiducului, iar stâncile au auzit rugămințile ei. Astfel, într-o noapte de iulie, muntele s-a prăvălit și a îngropat atât fata, cât și haiducul și un pastor cu turma lui. 

Legenda este stranie și îi atrage pe turiștii curioși, dar realitatea este cu totul alta și mult mai așezată. Alunecarea de teren este un fapt istoric, înregistrat în documentele vremii, dar în valea lacului de astăzi nu exista nicio așezare. Mai degrabă, această zonă era un teritoriu sălbatic și izolat, greu accesibil.  

Vezi și: Orașul legendar scufundat, descoperit de cercetători: ai crede că este Atlantida

Lacul Roșu, o atracție pentru turiști  

Lacul Roșu are o suprafață de aproape 11 hectare și o adâncime care ajunge la 9,6 metri. Astăzi, lacul păstrează aspectul unei văi întunecate, iar mărturia ”celor întâmplate” mai sunt doar vârfurile brazilor din vechea pădure, care se văd la suprafața apei. Acest lucru îi impresionează atât pe turiștii români, cât și pe străini, care vin aici an de an să îl viziteze.  

Lacul Roșu, aflat la poalele Muntelui Hășmașul Mare, este un loc de tranzit, unde turiștii care ajung în zonă au de ales între aproape 2.000 de locuri de cazare. Aici se găsesc pensiuni și hoteluri de două, trei, respectiv patru margarete.  

În ”patria” Lacului Roșu, turiștii au parte și de o experiență culinară deosebită, întrucât bucătăria moldovenească se îmbină aici cu cea ungurească. Vorbim despre un adevărat mix de rețete.  

În plus, aerul bând și curat de aici este benefic pentru tratarea stărilor de extenuare fizică şi psihică, insomnii și neurastenii. Cu o temperatură medie anuală de 8 grade Celsius, zona depășește media de 6 grade Celsius a depresiunilor intramontane, întrucât valea este ferită de vânturile puternice.  

Lacul este alimentat de patru pâraie mari și 12 cursuri de apă temporară, cele mai importante dintre acestea fiind: Vereșcheul (Roşul), Licaşul, Suhardul, Oii și Ucigaşul. Unele dintre aceste pâraie au adus cu ele sedimente de gresie de culoare roșie care, în urmă cu mulți, mulți ani, dădea o culoare roșcată apelor lacului.  

Din cauza aluviunilor aduse de ploi și izvoare și, mai ales, din cauza exploatărilor forestiere intensive, culoarea roșie aproape a dispărut. Chiar și așa, zona este un prețios dar al naturii și unul dintre cele mai spectaculoase locuri montane din România.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...