Legea privind repatrierea aurului BNR, constituțională: cât de departe va mai merge PSD cu acest plan

Claudiu Surmei 26.06.2019, 16:54
Legea privind repatrierea aurului BNR, constituțională: cât de departe va mai merge PSD cu acest plan

Legea privind repatrierea aurului pe care BNR îl ține în afara țării a fost declarată constituțională. Proiectul de lege a fost inițiat de Șerban Nicolae și Liviu Dragnea, pe vremea când fostul lider al PSD se afla în libertate.

Magistrații Curții Constituționale au stabilit că proiectul de lege privind repatrierea rezervelor de aur ale BNR nu încalcă legea fundamentală. Proiectul a fost atacat la Curtea Constituțională de către PNL, dar demersul nu a avut succes.

Era o decizie așteptată cea luată de CCR, în condițiile în care magistrații nu s-au pronunțat pe fond, ci doar pe constituționalitatea actului în sine. Prin decizia luată, practic, judecătorii nu au stabilit decât că oportunitatea aducerii aurului în țară trebuie identificată de către statul român, așa cum e și normal. Nu înseamnă că proiectul inițiat de Șerban Nicolae și Liviu Dragnea nu e, în continuare, discutabil.

Legea ajunge acum la președintele Klaus Iohannis, care o poate promulga sau o poate retrimite la Parlament pentru reexaminare.

De ce vor Șerban Nicolae și Liviu Dragnea să aducă aurul în țară

Unul dintre inițiatorii proiectului este parlamentarul PSD, Șerban Nicolae. El se declara nemulțumit de faptul că rezervele de aur ale României sunt ținute în Banca Angliei și nu la București. 

„Ar fi mai simplu să vă întrebați …de ce nu? Dvs. vă țineți bijuteriile la vecini? Țineți bijuteriile acasă și nu la vecini. România își poate permite să țină în condiții de siguranță aurul acasă. (…)Nu e vorba de câștig, nu am mai pierde chiria pe care o plătim”
Șerban Nicolae, senator PSD

În prezent, rezervele de aur ale României se ridică la aproape 104 de tone. Cantitatea e aceeași de câțiva ani, dar valoarea ei a crescut anul trecut până la 3,7 miliarde de euro. Peste 60 de tone de aur sunt depozitate la Banca Angliei, una dintre cele mai sigure instituții de profil. Specialiștii susțineau că România își ține aurul acolo pentru că reprezintă credibilitate.

Un fel de garanție că țara noastră își va respecta obligațiile financiare asumate, după cum declara Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„Rezerva internaţională de aur şi cele 32 de miliarde de euro sunt ținute în afara ţării pentru că astfel se poate verifica existenţa acesteia în orice clipă pe plan internaţional în sistemul de conturi, altfel ea neavând nicio valoare. Pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, de ce BNR ţine aurul la Londra. Păi, aurul este parte din rezerva noastră internaţională. E rezervă internaţională. Nu e rezervă internă. Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ţinem în ţară. Dacă i-am ţine în ţară nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Îi ţinem în conturi în străinătate. Aşa se ţine”
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

PSD vrea să pună mâna pe aurul României

Un mare militant pentru aducerea aurului în țară a fost Liviu Dragnea. Având în vedere că acesta este acum condamnat la închisoare, rămâne de văzut dacă social-democrații vor mai merge înainte cu acest plan, contestat de toți economiștii.

Inițiatorii proiectului susțineau că România plătește lunar bani către Banca Angliei pentru acele rezerve deținute acolo. Numai că ce nu spun inițiatorii proiectului e că aducerea aurului în țară nu numai că ar periclita imaginea României, care își va pierde din credibilitate, dar va și costa foarte mult.

Transportul unei cantități atât de mari de aur presupune costuri uriașe. Iar cheltuielile trebuie suportate de statul român.

Urmăriți Impact.ro și pe