PSD, tot cu ochii pe aurul României: ce se întâmplă cu proiectul din Senat

Alexandru Ioanid 01.04.2019, 08:21
PSD, tot cu ochii pe aurul României: ce se întâmplă cu proiectul din Senat

PSD susținea recent că rezervele de aur ale României din străinătate ar trebui aduse acasă. Un proiect de lege în acest sens urmează să fie votat în Senat.

Controversatul proiect de lege care prevede repatrierea rezervelor de aur se află luni pe ordinea de zi a Senatului. Inițiativa a fost depusă de Liviu Dragnea și de Șerban Nicolae.

Proiectul prevede repatrierea a peste 90% din aurul depozitat în străinătate, adică vreo 56 de tone de aur.

Iar parlamentarii caută să aprobe repede acest proiect: inițiativa a fost înregistrată la Senat în procedură de urgență. Proiectul are deja aviz favorabil de la Comisia Juridică și raport de admitere de la Comisia de Buget Finanțe, potrivit Mediafax.

De ce vrea PSD să aducă aurul în țară

Unul dintre inițiatorii proiectuluI, Șerban Nicolae, încerca, recent să-și explice inițiativa.

El spunea că România poate să-și păstreze rezervele pe teritoriul său și a adus ca argument faptul că statul român plătește prea mult pentru ca aurul românesc să fie păstrat la Londra.

„Ar fi mai simplu să vă întrebați …de ce nu? Dvs. vă țineți bijuteriile la vecini? Țineți bijuteriile acasă și nu la vecini. România își poate permite să țină în condiții de siguranță aurul acasă. (…)Nu e vorba de câștig, nu am mai pierde chiria pe care o plătim.”

Șerban Nicolae, senator PSD

În prezent, rezervele de aur ale României se ridică la aproape 104 de tone. Cantitatea e aceeași de câțiva ani, dar valoarea ei a crescut anul trecut până la 3,7 miliarde de euro.

Peste 60 de tone de aur sunt depozitate la Banca Angliei, una dintre cele mai sigure instituții de profil. Specialiștii susțineau că România își ține aurul acolo pentru că reprezintă credibilitate.

E un fel de garanție că țara noastră își va respecta obligațiile financiare asumate.

„Rezerva internaţională de aur şi cele 32 de miliarde de euro este ţinută în afara ţării pentru că astfel se poate verifica existenţa acesteia în orice clipă pe plan internaţional în sistemul de conturi, altfel ea neavând nicio valoare. Pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, de ce BNR ţine aurul la Londra. Păi, aurul este parte din rezerva noastră internaţională. E rezervă internaţională. Nu e rezervă internă. Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ţinem în ţară. Dacă i-am ţine în ţară nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Îi ţinem în conturi în străinătate. Aşa se ţine”.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR
Urmăriți Impact.ro și pe