Legea Pensiilor, promulgată de președintele Iohannis: de unde va scoate Guvernul 33 de miliarde de lei

Alexandru Ioanid 08.07.2019, 12:51
Legea Pensiilor, promulgată de președintele Iohannis: de unde va scoate Guvernul 33 de miliarde de lei

Legea Pensiilor, promisiunea electorală a PSD și actul normativ cu care social-democrații au defilat intens în campanie, a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Calculele arată bine pe hârtie, pensionarii vor avea venituri mai mari. Dar de unde va reuși Guvernul să scoată 33 de miliarde de lei, impactul bugetar al acestei legi?

Legea Pensiilor s-a „copt” în laboratoarele PSD, imediat după câștigarea alegerilor parlamentare din 2016. Au lucrat la ea specialiști, s-au consultat toate părțile implicate. Sau, cel puțin, așa se lăudau social-democrații.

Printre acești specialiști de care vorbesc social-democrații e posibil să se fi numărat și celebrul Darius Vâlcov, „creierul” programului de guvernare și artizan al celebrelor măsuri economice cu care PSD era la un pas să îngroape mediul de afaceri. Ordonanța 114, cea modificată ulterior în urma numeroaselor avertismente, e doar una dintre ele.

Dar promotor extrem de vocal al Legii Pensiilor a fost fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Ea tot dădea asigurări că bugetul permite creșterea punctului de pensie, iar retorica a fost preluată de toți liderii și miniștrii PSD. Dar cifrele nu mint.

Impactul bugetar al Legii Pensiilor e uriaș. Iar în lipsa unui plan bine gândit, promisiunea PSD se poate sparge în mii de bucățele.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Legea Pensiilor, impact bugetar de 33 de miliarde de lei. Are Guvernul acești bani?

Decretul privind promulgarea Legii Pensiilor a fost semnat, luni, de președintele Klaus Iohannis. Punctul de pensie se va majora treptat, iar prima creștere e stabilită pentru data de 1 septembrie.

Numai că bugetul României se ține în piuneze. Și scârțâie cam din toate încheieturile. A fost „uns” doar cu pomeni electorale și mulți economiști au atras atenția că măsurile PSD, multe dintre ele, nu sunt sustenabile.

FMI și Comisia Europeană au avertizat, la rândul lor, că Executivul se grăbește cu aceste majorări. Au tras public un semnal de alarmă că nu sunt bani, nu s-au identificat sursele de finanțare.

Legea Pensiilor, promisiunea electorală a PSD

Numai anul acesta, Legea Pensiilor are un impact bugetar de 8 miliarde de lei. Pe anul viitor, an în care se vor organiza alegeri locale și parlamentare, Guvernul trebuie să scoată din buzunar nu mai puțin de 25 de miliarde de lei.

Rezultă un impact bugetar, în doar doi ani, de 33 de miliarde de lei. Un stat sănătos din punct de vedere economic trebuie să-și susțină pensionarii. E obligat să le asigure un trai decent la bătrânețe.

Dar Guvernul de la București pare, în acest moment, incapabil să facă acest lucru. În tot acest timp, se vorbește prin Parlament de o lege care să-i oblige pe copii să-și susțină financiar părinții la bătrânețe.

Șefa Guvernului și președinta PSD, Viorica Dăncilă, s-a grăbit să iasă în față și să spună că nu susține această lege. Dar ea a fost gândită chiar de colegii săi de partid. Pe proiect a figurat inclusiv semnătura ministrului Muncii, Marius Budăi.

Prima creștere a punctului de pensie intră în vigoare în mai puțin de 3 luni. Chiar de la 1 septembrie. Până în 2021, punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea unui salariu mediu brut pe economie. În 2021, punctul de pensie ar urma să ajungă la 1.875 de lei.  Proiectul prevede tot patru categorii de pensii, ca în prezent:  cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate şi cea de urmaş.

Pe hârtie, calculele se fac ușor. Dar mai trebuie să te uiți și-n economia reală. Și Guvernul pare că a ignorat câteva realități.

Citește și cum se calculează pensiile pentru militari

Urmăriți Impact.ro și pe