Legea “reciclării”: cum faci să primești bani în schimbul ambalajelor

Ciprian Ioana / 01.04.2019, 06:53
Legea “reciclării”: cum faci să primești bani în schimbul ambalajelor

Legea care îi obligă pe comercianți să accepte ambalaje reutilizabile și să-i plătească pe clienții care le aduc a intrat în vigoare.

Începând de duminică, 31 martie, toți comercianții sunt obligați să-i plătească pe clienții care returnează ambalaje care mai pot fi utilizate. Pentru fiecare sticlă, borcan sau recipient de plastic returnat se plătește o sumă de 0,5 lei, potrivit Profit.ro.

Aceeași lege prevede că, din 2022, garanția va fi plătită și pentru ambalajele care nu mai pot fi utilizate. Singura condiție e ca acestea să nu aibă un volum mai mare de trei litri.

Operatorii economici care introduc pe piața națională bere, mix-uri de bere, mix-uri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, ambalate în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre între 0,1l și 3l inclusiv, sunt obligați, începând cu data de 31 martie 2022, să aplice sistemul garanție-returnare.

OUG Guvern

Cum vrea Guvernul să gestioneze deșeurile

Garanția de 0,5 lei pe ambalajul reutillizabil a fost decisă, prin ordonanță de urgență, în 2018. Termenul de intrare în vigoare era 31 martie 2019.

Toți comercianții trebuie să eticheteze corespunzător produsele cu mesajul „ambalaj reutilizabil”. În acest fel, clienții vor putea identifica acele ambalaje care pot fi returnate și în schimbul cărora primesc bani.

România, însă, a adoptat această legea pentru a scăpa de sancțiunile Comisiei Europene. Era obligată să ia măsuri privind reciclarea ambalajelor, în caz contrar risca să fie trimisă în judecată.

Potrivit Eurostat, România se află la coada clasamentului atunci când vine vorba de nivelul de reciclare.

Peste 80% dintre deșeurile municipale ajung la groapa de gunoi, dar gradul de reciclare nu sare de 5%. În alte țări, cum ar fi Germania, Olanda, Belgia, Suedia, Danemarca, doar 1%  dintre deșeurile municipale ajung la groapa de gunoi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI