Lege clară pentru taximetrişti. Cu ce vor trebui să doteze maşinile. Altfel nu vor trece de RAR

Stan Filon 22.02.2022, 14:19
Lege clară pentru taximetrişti. Cu ce vor trebui să doteze maşinile. Altfel nu vor trece de RAR

Vin schimbări importante pentru firmele de taximetrie din România! Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care modifică art.67 din Legea nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi, iar schimbările sunt foarte costisitoare. Potrivit proiectului de lege adoptat, taximetriștii nu vor mai obține certificatul RAR dacă nu vor avea instalate pe mașină geamuri securizate.

Taximetriștii nu vor mai obține certificatul RAR, dacă nu au asta instalat pe mașină

Camera Deputaților a adoptat recent cu 279 de voturi pentru, un vot împotrivă și 13 abțineri, modificarea art.67 din Legea nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi. Astfel, taxiurile vor trebui să aibă geamuri securizate, potrivit normelor europene.

În caz contrar, mașinile care sunt folosite pentru activitatea de taximetrie nu vor mai obține certificatul RAR, care este valabil pentru doi ani de zile, pentru mașinile mai vechi de 8 ani de zile. Mai exact, pentru eliberarea certificatului de agreare de către RAR, vor fi aplicabile prevederile Regulamentului nr.43 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEEONU) – Dispoziţii uniforme privind omologarea materialelor pentru geamurile din sticlă securizată şi instalarea acestora pe vehicule.

Taximetristii nu vor mai obtine certificatul RAR, daca nu au asta instalat pe masina
Taximetristii nu vor mai obtine certificatul RAR, daca nu au asta instalat pe masina

Camera Deputaților a votat

„Majoritatea modelelor noi de autoturisme, precum şi autovehiculele cu propulsie electrică sunt echipate standard cu opacitatea geamurilor în afara câmpului vizual al şoferului. În cazul autovehiculelor cu propulsie electrică, echiparea cu acest tip de geamuri fumurii reduce semnificativ utilizarea instalaţiei de climatizare şi, implicit poluarea, creşte confortul pasagerilor prin protecţia UV oferită. Autoturismele destinate transportului în regim de taxi, în condiţiile în care vin echipate cu geamuri fumurii, se lovesc de imposibilitatea agreării RAR. Reglementarea legislativă propusă urmăreşte raportarea la condiţiile de agreare a autoturismelor taxi la prevederile Regulamentului nr. 43 din 3 noiembrie 2012 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE – ONU) – dispoziţii uniforme privind omologarea materialelor pentru geamurile de sticlă securizată şi instalarea acestora pe vehicule, în scopul asigurării agreării acestora în cazul în care sunt echipate din fabricaţie cu geamuri cu transparenţă redusă”, arată iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect, care a fost adoptat deja și de Senat. Legea merge spre promulgare la președintele României, apoi urmează să fie publicată în Monitorul oficial.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...