Legătura specială dintre Sorin Oprescu și familia Ceaușescu. Tatăl său a fost un nume important în comunism

Stan Filon 13.05.2022, 13:29
Legătura specială dintre Sorin Oprescu și familia Ceaușescu. Tatăl său a fost un nume important în comunism

Medicul Sorin Oprescu a avut o relație specială cu familia Ceaușescu, fiind prieten bun cu Nicu Ceaușescu, fiul dictatorilor Elena și Nicolae Ceaușescu. Vedeți în rândurile de mai jos cum a ajuns să se împrietenească Sorin Oprescu cu „Prințișorul”, cum era cunoscut Nicu Ceaușescu, dar și cum l-a tratat medicul pe bunul său prieten, care se afla atunci în detenție.

Legătura specială dintre Sorin Oprescu și familia Ceaușescu

Medicul Sorin Oprescu provine din lumea bună a Capitalei, tatăl său fiind o persoană foarte importantă pe vremea comunismului. Mircea Oprescu, tatăl medicului, a fost înainte de Revoluția din 1989 general de Securitate, membru al conducerii Serviciului D (Dezinformare) din cadrul Departamentului Securității Statului. Ei bine, așa a ajuns ca Sorin Oprescu să se cunoască cu Nicu Ceaușescu și să lege o prietenie care s-a întins pe foarte mulți ani. Cei doi s-au reîntâlnit și după Revoluția din 1989. Sorin Oprescu în calitate de medic iar Nicu Ceaușescu în calitate de pacient și deținut. Întâmplarea a fost povestită de jurnalista Mirela Voicu, care se afla din întâmplare în cabinetul medicului Sorin Oprescu, deoarece era prietenă bună cu secretara lui.

„Întâmplarea a făcut ca în după amiaza în care Nicu Ceaușescu a fost adus la Spitalul Universitar, cu o criză de varice esofagiene, eu eram în secretariat la doctorul Oprescu, eu fiind prietenă cu secretara lui. S-a deschis ușa, a intrat un pacient împins de un brancardier, cu sânge la gură și așa mai departe și a ieșit Oprescu și a zis: «Fă, tu ce cauți aici?»

Legatura speciala dintre Sorin Oprescu si familia Ceausescu
Legatura speciala dintre Sorin Oprescu si familia Ceausescu

Prieten bun cu Nicu Ceaușescu

Mirela Voicu: «Nu am treabă cu tine, am treabă cu Sevi.»
Oprescu: «Te rog frumos să pleci acasă.»
Mirela Voicu: «Păi nu vreau să plec acasă.»
Oprescu: «Pleci acasă sau ce vezi acum nu există.»

Bă ești nebun? Să înnebunesc, să mor, să turbez. Eu m-am uitat la acela (n.r. – la Nicu Ceauşescu, pe care nu-l mai recunoştea din cauza stării în care se afla) de 186 de mii de ori și nu mi-a spus nimic. Am întrebat și eu cine e acest domn… Sună la secretariat… «A venit un pacient în scaun cu rotile, cum îl cheamă?» «Popescu Ionuț…» Bă, ești nebun? Am plecat acasă. Următoarea dimineață, prietena noastră comună, Elvira Gheorghiță, a dat știrea: «Nicu Ceaușescu, internat de urgență la Spitalul Universitar» Eu să înnebunesc, să mor, să turbez, că pe vremea aceea luai amenzi. Nu dădeai știrea, îți luai amendă”, a declarat Mirela Voicu.

Politica făcută de Sorin Oprescu înainte și după 1989

Chiar și Sorin Oprescu a fost implicat în politică, înainte, dar și după 1989. Pe vremea lui Ceaușescu, Sorin Oprescu a fost în timpul facultății membru al Asociației Studenților Comuniști din România, iar după Revoluție a fost ales primar General al Capitalei, din iunie 2008 până în septembrie 2015, când a fost anchetat de Direcția Națională Anticorupție și trimis în judecată pentru luare de mită. Chiar acest dosar i-a adus recent condamnarea la 10 ani și 8 luni de închisoare.

Fostul primar al Capitalei a fost găsit vinovat pentru trei infracțiuni: luare de mită, constituire de grup criminal organizat și abuz în serviciu. Mai exact, fostul primar a primit mită 25.000 de euro, în 2015, din partea unui fost director de la Administrația Cimitirelor.

Urmăriți Impact.ro și pe