Legătura dintre problemele de vedere și demență. Cercetătorii au făcut anunțul

Stan Filon 15.09.2023, 14:12
Legătura dintre problemele de vedere și demență. Cercetătorii au făcut anunțul

Cercetătorii au găsit legătura dintre problemele de vedere și demență! Descoperirile au fost publicate recent în jurnalul JAMA Ophthalmology și au făcut vâlvă la nivel mondial!

Legătura dintre problemele de vedere și demență

Așadar, au fost făcute cercetări foarte serioase pentru a se stabili care este legătura dintre problemele de vedere și demență. Concluziile au fost publicate în jurnalul JAMA Ophthalmology. Cercetătorii au descoperit că oamenii care au probleme de vedere, dar nu poartă ochelari şi nu se tratează, nu fac intervenţii chirurgicale atunci când sunt indicate în afecţiunile oftalomologice, au un risc mai mare de a avea demenţă.

Studiul mai spune că ”optimizarea” vederii, cum ar fi purtarea ochelarilor sau operaţia de cataractă, ar putea ajuta la prevenirea demenţei, în condiţiile în care Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) arată că peste 5 milioane de oameni din SUA suferă de demenţă, iar numărul este de aşteptat să crească la 14 milioane până în 2060. Citește și Decizia luată de Delia Matache după ce s-a spus că nu-și mai vorbește cu sora ei, Oana: „O demență absolută”

Legatura dintre problemele de vedere si dementa
Legatura dintre problemele de vedere si dementa

Probleme serioase cu demența în SUA

Studiul a fost efectat pe 2.967 de persoane cu vârsta de 71 de ani cărora le-a fost testată vederea pe tablete, ca parte a Studiului naţional de sănătate şi tendinţe de îmbătrânire din 2021 din SUA. Persoanele incluse în sondaj au răspuns la întrebări despre cogniţie şi demenţă. Citește și Ce probleme de sănătate riști să ai în funcție de data nașterii. Ce spun numerologii

Testele de vedere au măsurat cât de bine puteau oamenii să vadă lucruri care erau departe, lucruri care erau foarte aproape de ei sau lucruri care nu aveau un contur clar pentru a le distinge de fundal. În general, 12% dintre participanţii la studiu au avut demenţă. Vârsta lor medie era de 77 de ani.

Cu toate acestea, când cercetătorii s-au uitat la oameni cu probleme de vedere necorectate, au descoperit că: 22% dintre persoanele care au avut dificultăţi în a vedea lucrurile din apropiere au avut demenţă, 33% dintre persoanele care au avut dificultăţi moderate sau mai grave de a vedea lucrurile de departe au avut demenţă, 26% dintre persoanele cu sensibilitate la contrast au avut demenţă.

Studiile trebuie aprofundate

Cercetătorii au spus că descoperirile lor sunt prima actualizare majoră a datelor despre legătura dintre vedere şi demenţă în ultimii 15 ani. Într-un comentariu publicat alături de studiu, profesorul de oftalmologie de la Johns Hopkins Medicine, Sheila West, a scris că studiul indică necesitatea de a explora în continuare legătura dintre problemele de vedere şi demenţă, deoarece nu poate fi doar o chestiune de schimbări în creier.

”Pierderea vizuală este asociată cu izolarea socială, cu dificultăţi de citire şi, în general, cu o scădere a stimulării personale şi sociale. Izolarea personală şi socială sunt factori de risc pentru declinul cognitiv”, a scris West, care a remarcat că îngrijirea vederii persoanelor cu demenţă aflate în instituţii de îngrijire este dificilă, deoarece, de exemplu, ochelarii de vedere sunt adesea pierduţi sau familiile nu vor să-și mai chinuie rudele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...