Lecție de omenie și antreprenoriat la Craiova. Cum ajută studenții Universității persoanele defavorizate

Iancu Andreea, Alexandrina Toader 26.03.2021, 08:37

O adevărată lecție de omenie este predată de către studenții Universității din Craiova, care au decis să ducă antreprenoriatul la un alt nivel. Aceștia ajută persoanele defavorizate într-un mod inedit. Tinerii, care au reușit să construiască de la zero o seră cu legume, au planuri mari, pregătind un nou proiect interesant.

Modul inedit în care studenții Universității din Craiova ajută persoanele defavorizate

Mai mulți studenți ai Universității din Craiova au decis să facă un gest admirabil pentru comunitatea din care fac parte. Tinerii livrează legume bio, pe bicicletă, persoanelor defavorizate, însă nu oricum, chiar din producția proprie. Studenții, care învață în cadrul facultăților de Horticultură, Inginerie Electrică și Litere de la Universitătea din Craiova, au construit, de la zero, o seră în care plantează legume de primăvară. În anul 2019, ei au demarat construcția serei de legume pe terenul stațiunii de cercetare Banu Mărăcine, în cadrul unui proiect de antreprenoriat social. Aceasta este echipată cu toate cele necesare, iar tinerii obișnuiesc să lucreze acolo, zilnic, printre cursuri.

Banii pentru construirea serei provin din sponsorizări și au fost obținuți în urma proiectului de antreprenoriat social. Ambițioși, studenții și-au propus să dezvolte strategii inovative pe două direcții: adaptarea soiurilor de plante la condițiile climatologice interschimbabile, precum și generarea de soiuri hibride. Dincolo de activitatea lor de cercetare, tinerii fac și o faptă bună, ajutând persoanele defavorizate.

Legumele sunt livrate cu bicicleta
Legumele sunt livrate cu bicicleta

Studenții au demarat o mică afacere cu legume. Toate comenzile sunt livrate cu bicicleta

Unul dintre studenți este Ionuț Șerbănoiu. El are 22 de ani și este student la Facultatea de Inginerie Electrică. De când a început cultura legumelor de primăvară, tânărul face zilnic drumuri între cursurile on-line de la facultate și sera în care a plantat salată, ceapă, usturoi sau roșii. Legumele plantate pentru dezvoltarea strategiilor inovative le oferă gratuit bătrânilor fără venit sau care nu se pot deplasa. Unele le și vând, iar cu banii obținuți, cumpără materie primă. Mai mult, studenții livrează toate comenzile pe bicicletă.

Legumele sunt distribuite pe bază de donație prin colegii de la Gobike, cu transport nepoluant. Dacă sunt persoane care au venituri foarte mici le dăm gratis. Dacă sunt persoane care ne oferă ceva, banii îi investim în materia primă. Nu avem piață de desfacere foarte mare, facem donații la aziluri de bătrâni, către persoane prin Direcția de Asistență Socială, a declarat Ionuț Șerbănoiu.

Sera construită de studenții de la Universitatea din Craiova
Sera construită de studenții de la Universitatea din Craiova

Proiectul studenților se extinde. Tinerii au în plan cultivarea altor plante

Pentru că afacerea cu sera de legume funcționează extrem de bine, studenții s-au gândit să treacă la un nou nivel. Astfel, aceștia au reușit să câștige un nou proiect și se pregătesc de o nouă seră. Tinerii vor putea cultiva în cadrul acesteia plante medicinale și aromatice.

Proiectul studențesc Green Nature For Healthy Life (GRENA) are ca principal scop recondiționarea potențialului agricol al județului Dolj, în contextul în care în ultimii ani s-a înregistrat, la nivelul regiunii, o reducere semnificativă atât a randamentelor medii, cât și a producțiilor totale în raport cu producțiile vegetale. Toate activitățile organizate în cadrul GRENA sunt susținute de studenți și absolvenți ai Universității din Craiova, cu sprijinul consilierilor de proiect, în colaborare cu ingineri de profil din regiune, se arată într-un comunicat al Universității din Craiova.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...