EXCLUSIV

Laurențiu Cazan, despre umilințele trăite la ambasadele occidentale: „Noi l-am împușcat pe Ceaușescu în zi sfântă, de Crăciun, de aceea o ducem cel mai prost din Europa. E ca un blestem!”. Exclusiv

Simona Ecovoiu, Mihai Ianoși 30.12.2022, 15:43

Marele nostru artist Laurențiu Cazan, care pe 28 decembrie a împlinit 65 de ani, nu este deloc surprins că n-am fost acceptați în Spațiul Schengen. În interviul exclusiv pentru Impact.ro, el ne-a povestit despre experiențele umilitoare trăite la ambasadele țărilor occidentale, de a obține vize, ca artist cu contracte în întreaga lume. În Anglia, pe aeroport, i s-a cerut, la un moment dar, deși nu era legal, și viza de tranzit. Era însă pregătit și cu o replică: „O am, că știam că o să dau peste un idiot ca tine! Dar, de ce mi-ai cerut? Pentru tine sunt doar un cetățean de mâna a doua?”.

Laurențiu Cazan, despre umilințele trăite la ambasadele occidentale

Laurențiu Cazan consideră că poporul austriac nu are nicio vină că politicienii lor nu au fost de acord să ne accepte în Spațiul Schengen.

„Adevărata istorie nu o înveți în școală, nimeni nu te învață adevărul, nu e vorba doar de România. Învingătorii scriu istoria. Ca simplu cetățean, ca artist, nu este niciun șoc că am fost refuzați în Spațiul Schengen. Îmi aduc aminte că Revoluția m-a prins în Olanda, eram cu trupa Sfinx. Vorbeam cu românii, eram entuziasmați cu toții. Mulți credeau că o să fim liberi. Dar, după 89, ia să vezi cine nu ne-au lăsat să circulăm liber. Nu Rusia, nu Coreea, ci țările occidentale. Am făcut bine că am rămas în Olanda, dar nu am cerut azil politic. Am luat pașaportul olandez legal, în 1996. Am lucrat acolo și, pe baza legii olandeze, am primit pașaport, voiam să circul. Dar, am văzut că cei care se opun libertății de circulație sunt cei care vorbeau despre noi la Europa Liberă. Sunt interese ale statelor, nici vorbă de prietenie, de empatie. Popoarele nu au nicio vină, nici poporul român, nici cel austriac, e vina politicienilor”.

Laurentiu Cazan, despre umilintele traite la ambasadele occidentale
Laurentiu Cazan, despre umilintele traite la ambasadele occidentale

„Am întâlnit adesea această atitudine arogantă față de noi, ca români”

Laurențiu Cazan a simțit pe pielea lui ce înseamnă să fii român, după ce ieși din țară. El ne-a povestit, exclusiv pentru Impact.ro, despre experiențele trăite la porțile ambasadelor, despre desele refuzuri de a primi viza, adesea, fără un motiv întemeiat.

„Am avut multe astfel de experiențe. După 90, mă duceam cu zilele și cu săptămânile să-mi iau vize de o țară sau de alta. În 1995, m-am dus la ambasadă ca să iau viză de Elveția, eram acolo așteptat cu un contract de câteva luni, la o dată fixă. Nu au vrut să-mi dea sub niciun chip, mă refuzau, fără niciun temei, într-un final am prins contractul. Am întâlnit adesea această atitudine arogantă față de noi, ca români”.

Ce conflict a avut, cu un angajat, într-un aeroport din Anglia: ”Am avut de-a face cu umilința”

Artistul susține că românilor li se cer acte în plus, în aeroporturi, deși este ilegal. Prin urmare, în străinătate, umblă blindat de acte, de vize, le plătește chiar și pe cele absolut inutile, doar ca să nu fie întors din drum.

„Eu, circulând, prin natura meserie mele, în lume, am avut de-a face cu umilința. Mi se spunea, la ambasade, în așteptarea vizei: ”Mai vino mâine, peste o săptămână! Așa mi se spunea de la ambasadele occidentale, acestea care tot susțin că libertatea e importantă”. Dar, să vă povestesc ce am pățit, la un moment dat. Eram în Helsinki, m-au sunat din TVR să mă duc la un festival din Irlanda. Mi-am luat viză. Dar, știind că trebuie să tranzitez Londra, căci nu era avion direct, m-am gândit să-mi iau și viză de tranzit pentru Anglia, deși din Finlanda mi s-a spus că nu e nevoie. M-am dus apoi la Ambasada Angliei, unde mi s-a comunicat tot așa. Dar eu am insistat: ”Eu vă cred, dar mereu mi-au cerut și pe mama și pe tata din mormânt, mi-au cerut tot felul de acte, în aeroporturi sau în vamă”. Le-am zis că eu nu plec până nu primesc viză de tranzit pentru Anglia. Am plătit, am primit. Iar în aeroport, în Anglia, s-a întâmplat ce bănuiam. Un ofițer mi-a cerut exact viza de tranzit. Am luat pașaportul, i l-am băgat în nas și i-am zis: ”Pentru un idiot ca tine am plătit niște bani, ca să iau viza de tranzit. Știam că voi da de unul ca tine. Ce faci, acum, mă arestezi? Ce nu-ți convine, m-ai văzut că sunt din România? Uite viza, ce făceai, dacă nu o aveam, nu mă lăsai să mă duc? Pentru tine sunt doar un cetățean de mâna a doua?”. Mergeam blindat peste tot, aveam toate actele”.

„În străinătate, suntem percepuți ca ăia care și-au omorât președintele de Crăciun”

Laurențiu Cazan consideră că nu suntem văzuți bine, ca popor, și din cauza faptului că ne-am omorât președintele, în zi sfântă, de Crăciun.

„Noi l-am împușcat pe Ceaușescu în zi sfântă, de Crăciun, de aceea o ducem cel mai prost din Europa. E ca un blestem!  Toți am vrut să dispară comunismul, dar nu așa. Trebuia să le arătăm oponenților noștri că suntem mai buni decât ei, dar am fost mai răi decât Ceaușescu. Ar fi fost interesant să aibă loc un proces, ni s-a luat dreptul să aflăm multe lucruri, multe secrete. Puteam să-i cerem: ”Ia, zi, omule, cum a fost cu aia, cu ailaltă, ca la Procesul de la Nűrenberg, nici acolo nu i-a omorât din prima. Trebuia să aflăm niște lucruri, dacă le aflam poate că nu s-ar mai fi întâmplat alte nenorociri. Chiar dacă era vinovat, avea dreptul la un proces democratic. Știam că e vinovat, dar puteai să faci un exercițiu de democrație, nu să-l omori. Toți voiam să cadă, dar nu poți să-l omori în zi sfântă”, a mai adăugat el, pentru Impact.ro.

Va compune piesa ”Aglomerație de singurătăți”

Oamenii au nevoie de socializare, după anii cu restricții, din pandemie, în care s-au izolat, s-au însingurat. Iar Laurențiu promite că va compune o piesă pe aceasta temă delicată și actuală.

„Chiar o să compun o piesă, pe care o voi numi ”Aglomerație de singurăți”. Te duci la mall și vezi multă lume, dar mă uit la oameni că sunt singuri, că simt nevoia de socializare. Eu le mai trimit cunoștințelor sms-uri. Fără exagere, scriu zeci de mesaje, îmi ia și ore întregi. Tata m-a învățat ca, atunci când trimit un mesaj, cel mai important lucru este să adaug numele celui căruia mă adresez. Și nu e frumos sa te semnezi, nu-ți trece tu numele, e semn de aroganță, că, uite, cine sunt eu”, ni s-a mai confesat Laurențiu Cazan, pentru Impact.ro.

Laurențiu Cazan a împlinit 65 de ani, însă acea zi a fost tristă, căci a participat la înmormântarea unchiului său: „De ziua mea de naștere, am fost la cimitir, ca să-mi conduc unchiul pe ultimul drum. Stăteam acolo, lângă coșciug, în capelă, și mă gândeam cum este viața. Am ținut mult la el foarte mult, avea 91 de ani”, ne-a mai spus artistul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...