Laura Codruța Kovesi, acuzată de englezi că aduce ”metoda SRI” în Europa. Ce le-a răspuns românca

Mirabela Vasile 09.09.2020, 18:22
Laura Codruța Kovesi, acuzată de englezi că aduce ”metoda SRI” în Europa. Ce le-a răspuns românca

Laura Codruța Kovesi a vorbit într-un interviu acordat jurnalistului Stephen Sackur de la BBC despre modul în care decurg lucrurile și care sunt activitățiile EPPO. Fosta șefă DNA a vorbit despre colaborările cu serviciile secrete, despre dedesubturile statului paralel, dar și despre activitățile pe care le are la noul loc de mucă.

”Nu este vorba despre metode, ci despre aranjamentele de lucru bazate pe legislație. Am primit informații de la serviciile secrete și am deschis dosarele. Investigațiile noastre au fost făcute de procurori și polițiști și serviciile secrete nu au lucrat la aceste cazuri,” a declarat Laura Codruţa Kovesi pentru BBC.

Kovesi, pusă în dificultate de jurnalistul BBC

Jurnalistul BBC a pus-o în dificultate pe Laura Codruța Kovesi pe anumite subiecte.

”Domnul Tăriceanu a spus că DNA a devenit coruptă și a devenit parte a politicului, din cauza cooperării dumneavoastră cu Serviciile Secrete? Dacă aduceți metoda în Europa, veți face mulți oameni nefericiți!”, a spus Stephen Sackur.

Kovesi a răspuns întrebărilor puse de BBC
Kovesi a răspuns întrebărilor puse de BBC

Fosta șefă DNA a replicat că la nivel european va lucra legal, așa cum a făcut și în România.

Sackur a venit cu o nouă replică tăioasă și a spus că: ”Curtea Constitutionala a spus că ați creat un sistem paralel”.

Kovesi a declarat că ”nu există decizie” în legătură cu aceste acuzații și a precizat că a depus o plângere la CEDO pentru că i-au fost încălcate drepturile. Fosta șefă DNA a menționat și rezultatele obținute în noua funcție după 9 luni de când a fost numită procuror șef european.

”Am preluat biroul în noiembrie. Pentru a-mi începe activitatea, trebuie să am procurori europeni, acei procurori care lucrează cu mine în Luxemburg și acei procurori delegați care vor lucra în statele lor naționale. Trebuie să construim noul birou, să avem toate reglementările interne, toți procurorii europeni. Este responsabilitatea dintre Comisie, PE, Consiliu și toate autoritățile naționale,” a precizat fosta șefă de la DNA.

Kovesi, lăudată în ”The Guardian”

Ziarul ”The Guardian”  amintește că Laura Kovesi „este oprită pe stradă pentru fotografii și strângeri de mână în țara de origine” și subliniază că a avut susținători pentru a ocupa funcția de procuror-șef EPPO în întreaga Europă, că a fost susținută de multe guverne, dar niciodată de cel care era la putere pe vremea aceea în România. Este vorba despre perioada în care la Palatul Victoria se afla PSD.

După ce țara noastră a aderat la Uniunea Europeană  în 2007, iar unele guverne s-au plâns că țara cu un nivel ridicat de corupție a fost lăsată să intre în familia europeană prea curând. Kovesi are o perspectivă diferită, susținând că lupta împotriva corupției s-a schimbat fundamental după aderarea României.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI