Cum a reușit China să spioneze iPhone-urile turiștilor străini: Beijingul a avut acces la toate datele

Alexandru Ioanid 08.07.2019, 14:37
Cum a reușit China să spioneze iPhone-urile turiștilor străini: Beijingul a avut acces la toate datele

China nu este cea mai atractivă destinație turistică, tocmai din cauza politicii de la Beijing, dar există persoane care merg acolo, fie în interes de serviciu, fie în scop turistic. Verificările de la graniță sunt extrem de bine realizate, dar China vrea să știe ce fac vizitatorii pe toată durata șederii. Și află totul prin intermediul telefoanelor.

Persoanele din alte țări care vizitează China trebuie să treacă mai întâi de controalele de la graniță. Unele care sunt extrem de drastice, iar vizitatorilor li se verifică inclusiv telefoanele personale.

china instalat spionaj iphone

Autoritățile chineze aveau deja o metodă prin care căpătau acces în telefoanele care funcționează pe Android.

Ei instalau un anumit dispozitiv care le permitea accesul la calendarul din telefon, la contacte și la mesajele trimise. Mai mult, chinezii puteau să vadă ce aplicații folosesc posesorii telefoanelor și ce user folosesc pe unele dintre ele.

Asta se întâmpla în cazul telefoanelor Android. În cazul modelelor iPhone, era ceva mai greu. Dar chinezii tot au reușit să găsească o metodă prin care au primit acces la toate datele dorite.

China, cu ochii în iPhone-urilor vizitatorilor străini

iphone china spionaj

În cazul modelelor iPhone, chinezii au avut o altă abordare. Potrivit unor relatări Vice, oficialii chinezi de la graniță s-au folosit de diverse echipamente pentru a downloada date și informații din iPhone-urile vizitatorilor străini.

Și presa germană întărește aceste speculații și vorbește despre diverse dispozitive pe care oficialii chinezi le țin la graniță. Prin acestea iPhone-urile nu sunt doar verificate, ci și scanate pentru preluarea datelor.

Aceste echipamente ar fi fost folosite mai ales în regiunea Xinjiang, cunoscută pentru metodele de supraveghere extrem de avansate.

china instalat spionaj iphone bun

Verificarea telefoanelor a început să devină o practică comună la controlul de securitate de la graniță sau din aeroporturi. Se întâmplă inclusiv în America, acolo unde un cetățean chiar a dat în judecată autoritățile pentru că i s-ar fi controlat ilegal telefonul și i s-ar fi inspectat informațiile personale.

Dar de la a verifica până la a instala diverse echipamente de spionaj sau a culege ilegal date e cale lungă.

Dar China nu merge după acest principiu. Vrea să știe tot ce mișcă în interiorul granițelor și în afara lor.

Citește și despre tehnologia care te face să uiți de 5G

Urmăriți Impact.ro și pe