Turismul piscicol ia amploare în Timiș. Se poate pescui în orice sezon, iar pandemia nu îl afectează deloc

Elena Avramescu 04.03.2021, 13:05

Turismul piscicol ia amploare în Timiș. Aici s-a dezvoltat un tip de turism mai special: cel piscicol. În multe localități în care nu există niciun fel de atracție turistică, oamenii merg acum la pescuit. E relaxant, petrec timp în aer liber, au ocazia să prindă pește. Și mai sunt și alte avantaje: nu depind de sezonul de prohibiție, pentru că se poate pescui oricând, bălțile fiind aprovizionate cu pește de crescătorie.

Turismul piscicol ia amploare în Timiș

Nici pandemia nu îi afectează, pentru că se stă în aer liber, iar pontoanele special amenajate pe care să-și pună undițele sunt la distanță unele de altele. Iar cei care se ocupă de administrarea acestor bălți au început să investească pentru a atrage cât mai multi clienți: de la terase unde se pot servi mâncăruri pescărești, la amenajări peisagistice speciale, cu cascade, mori de apă miniaturale și exemplare spectaculoase de pești și păsări de apă. În plus, fiecare are o poveste, de la pescuitul la copcă la capturi record.

În comuna Peciu Nou, situată la aproximativ 20 de kilometrii de Timișoara, sunt două astfel de bălți amenajate pentru pescuit. Când afară este vreme bună, locurile se ocupă aproape în totalitate. Una dintre ele pune la dispoziția clienților mici pavilioane, în aer liber, unde pot savura specialități pescărești, de la jumări de pește, la ciorbă, somn afumat și alte bunătăți, dar și pizza. În vară, cererea era atât e mare, încât era nevoie de rezervare făcută din timp ca să prinzi un loc la masă.

Am prepara mai multe feluri de mâncare, mai ales din pește proaspăt, pescuit aici la noi, dar trebuie să fim foarte atenți pentru că reglementările în domeniu sunt extrem de stricte și, Doamne ferește să se întâmple vreo belea. Ne pierdem și clienții, luăm și niște amenzi de nu le putem duce, povestește Elisabeta Oprea, administrator al unei pescării.

Turismul piscicol ia amploare in Timis
Turismul piscicol ia amploare in Timis

„Am construit niște lacustre, astfel încât clienții să poată servi acolo masa”

Tot ea recunoaste că, deși viața în aer liber, într-un loc frumos și liniștit, poate fi visul oricărui orășean, ca proprietar sau administrator al unei bălți de pescuit lucrurile nu sunt tocmai ușoare. Trebuie să facă adevărate jonglerii pentru a ține afacerea pe linia de plutire. Mai ales că hățișul birocratic le pune mai mereu bețe în roate. Cum și concurența în domeniu tinde să se accenteueze, apar noi idei de a-l atrage pe client.

Am văzut că oamenilor le place să stea cât mai aproape de apă. Așa că am facut un efort și am construit niște platforme, lacustre le zicem noi, sprijinite pe stâlpi înfipți în baltă, astfel încât clienții să poată servi acolo masa. Sunetul apei când se lovește de mal și răcoarea ei, în zilele călduroase, le fac foarte căutate. Doar cu rezervare prinzi loc, povestește Ștefan Iancu despre ideea care i-a venit pentru a atrage mai mulți oameni care nu doar să pescuiască, ci să și consume mâncare și băuturi pe malul bălții pe care o are în grijă.

Avem cascade miniaturale, o moara de apă, o mică plantație de lavandă și mai multe păsări de apă foarte frumoase, care îi atrag pe copiii, care vor să le vada de aproape și au o gramadă de întrebări despre ele, a spus și Laura Coșoardă, care, împreună cu familia, a concesionat o pescărie.

Turismul piscicol ia amploare in Timis
Turismul piscicol ia amploare in Timis

Cât despre evenimentele menite să aducă clienți, nu lipsesc nici ele și sunt pline de fantezie: de la băi la copcă, în apele înghețate, la pescuitul de iarnă. Acestea însă se fac pe răspunderea curajoșilor care vor să le încerce. Concursurile de pescuit se bucură și ele de mare succes, mai ales că sunt legende legate de pești de dimensiuni impresionante care trăiesc pe fundul apelor. Într-una dintre pescării, un copil a fost cel care a cucerit marele trofeu, reușind să prindă în cârlig un somn de 30 de kilograme. Acesta a fost adus la mal, cu ajutor din partea celor din jur, s-au făcut pozele de rigoare, după care a fost eliberat.

Pe lângă toate acestea, pescarii de ocazie au prilejul să meargă acasă cu capturi numai bune de transformat în delicatese culinare. Se plătește o taxă de intrare, în care intră, de obicei, o cantitate limitată de caras, iar pentru somn, de exemplu, se plătește captura la kilogram. Chiar și așa, făcând o paralelă cu peștii cumpărați de la supermarket, lucurile sunt mai bune: peștii sunt sigur proaspeți, prețul un pic mai bun și, în plus, pescarii se pot lăuda mai apoi cu peripețiile unei zile petecute pe malul apei.

Turismul piscicol ia amploare in Timis
Turismul piscicol ia amploare in Timis
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...