La un pas de conflict. Taiwanul acuză China că exagerează cu fotografierea și filmarea insulei

Mihnea Tălău 16.08.2022, 09:41
La un pas de conflict. Taiwanul acuză China că exagerează cu fotografierea și filmarea insulei

Taiwanul a acuzat China de exagerare marți, după ce armata chineză a publicat imagini cu insulele Penghu, situate strategic, unde se află o importantă bază aeriană taiwaneză, afirmând că nu este adevărat că forțele chineze s-au apropiat de insule.

Vizita lui Pelosi în Taiwan a agitat apele

China, care revendică Taiwanul ca teritoriu al său, a efectuat exerciții militare în jurul insulei în această lună, după o vizită a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, care a fost urmată duminică și luni de cinci parlamentari americani, scrie Reuters.

Unitatea militară chineză responsabilă de zona adiacentă Taiwanului, Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare, a publicat luni o înregistrare video a insulelor Penghu, aparent realizată de un avion al forțelor aeriene chineze.

Șeful adjunct al Statului Major al Forțelor Aeriene din Taiwan pentru operațiuni, Tung Pei-lun, a declarat reporterilor din Taipei că este vorba despre un război informațional chinezesc, deși a spus că nu are niciun comentariu cu privire la cine a realizat înregistrarea video.

„China a folosit trucurile exagerate ale războiului cognitiv pentru a arăta cât de aproape a fost de Penghu – ceea ce nu este adevărat”, a declarat Tung.

Luni, Ministerul Apărării din Taiwan, într-o actualizare a activității forțelor aeriene chineze în apropierea Taiwanului, a arătat pe o hartă că cele mai apropiate aeronave chineze de Penghu în acea zi au fost patru avioane de luptă J-16.

Avioanele de vânătoare au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan – în mod normal o barieră neoficială între cele două părți – dar au rămas mai aproape de coasta chineză decât de Penghu, se arată pe hartă.

Taiwanul pe picior de război. Reacție fermă la amenințările Chinei

Avioanele chineze au întunecat cerul

Tung a declarat că Taiwanul a avut o „înțelegere” în timp real a ceea ce se întâmplă în cer și că avioanele chineze au operat la nord și sud-vest de Taiwan și peste linia mediană.

Penghu, o destinație turistică de vară pentru plajele sale, este aproape de coasta de sud-vest a Taiwanului, spre deosebire de insulele Kinmen și Matsu, controlate de Taiwan, care se află chiar lângă coasta chineză.

Forțele armate ale Taiwanului sunt bine echipate, dar sunt eclipsate de cele ale Chinei. Președinta insulei, Tsai Ing-wen, a supravegheat un program de modernizare și a făcut din creșterea cheltuielilor pentru apărare o prioritate.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Sun Li-fang, a declarat că bugetul de apărare propus pentru anul viitor a fost înaintat cabinetului pentru aprobare.

Acesta se bazează pe „evaluarea amenințării inamicului”, pe nevoile de dezvoltare militară și pe resursele financiare globale ale Taiwanului, a spus el, fără a oferi detalii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...