La foc continuu înaintea Crăciunului. O fabrică din Arad produce globuri cu foiță de aur: „Munca este migăloasă, dar extrem de precisă”

Elena Avramescu 07.12.2021, 16:38
La foc continuu înaintea Crăciunului. O fabrică din Arad produce globuri cu foiță de aur: „Munca este migăloasă, dar extrem de precisă”

De 21 de ani, o fabrică din Arad se ocupă cu producerea mai multor bijuterii din sticlă de Murano, care se vând prin export. În plus, în luna decembrie face decoraţiuni de Crăciun şi globuri cu foiţă de aur şi argint, care sunt trimise numai pe piaţa internă, deoarece este foarte mare cererea în această perioadă. Reprezentanţii companiei au spus că se lucrează intens, ținând cont că baghetele de sticlă de Murano sunt topite la 1.000 de grade pentru a se da formă unor decoraţiuni speciale pentru sărbătorile de iarnă.

O fabrică din Arad produce globuri cu foiță de aur

După ce trec sărbătorile, fabrica din Arad produce bijuterii, mai ales pentru clienţii din Italia, dar şi din restul Europei. Însă sunt distribuite şi în România prin intermediul unor magazine sau prin comenzi online.

Bijuteriile noastre sunt făcute după tehnici învăţate direct de la maeştrii veneţieni, la care adăugăm constant designul adaptat tendinţelor şi sticla de calitate, provenită direct de pe insula Murano, a spus reprezentanta fabricii, Lavinia Câmpan, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, în luna decembrie, atunci când cererea pentru articole folosite la decorarea brazilor de Crăciun sau a caselor este extrem de mare, fabrica îşi schimbă producţia, astfel că meşterii suflă în sticla încinsă pentru a crea globuri viu colorate.

O fabrica din Arad produce globuri cu foita de aur
Globuri cu foita de aur

Pentru a crea un glob, o baghetă din sticlă de Murano este topită la flacără, iar din când în când suflăm în sticlă pentru a forma sfera. Tot la cald se fac şi celelalte aplicaţii, înnobilarea cu foiţă din aur şi argint, adăugarea altor elemente mici din sticlă colorată sau praf de sticlă. La final, globul are o amprentă unică, pentru că fiecare este prelucrat manual. Nu există limite în decorarea lor, totul ţine de imaginaţie, a declarat unul dintre meşteri, Ludovic Blaj.

Durează în jur de 25 de minute pentru a crea un Moş Crăciun sau om de zăpadă. Munca este migăloasă, dar extrem de precisă. Totul se face manual şi o clipă de neatenţie poate compromite lucrarea. Îmi place să ştiu că ce iese din mâinile mele aduce bucurie în case, mai ales copiilor, a spus un alt meşter al fabricii, Bogdan Ardelean.

Se pare că în acest an culoarea vedetă este auriu, iar majoritatea produselor sunt făcute pe comandă, pentru că sunt de sezon. La cererea clienţilor, globurile şi decoraţiunile sunt şi personalizate. În plus, în afară de globuri, este cerere mare și pentru decoraţiunile în formă de Moş Crăciun, îngeraşii sau oamenii de zăpadă, dar şi candelele.

Preţurile acestora încep de la 22 de lei şi pot să ajungă și la 50 de lei, în funcţie de mărime şi model.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...