La ce trebuie să fie atenţi angajaţii la viitoarea lege a pensiilor pentru a nu avea surprize neplăcute. E foarte important

Stan Filon 02.03.2022, 14:42
La ce trebuie să fie atenţi angajaţii la viitoarea lege a pensiilor pentru a nu avea surprize neplăcute. E foarte important

Angajații trebuie să fie foarte atenți, atunci când noua lege a pensiilor va intra în vigoare. Aceasta se preconizează că va crea efecte începând cu anul 2023, iar angajații vor avea grav de suferit, dacă nu vor fi foarte atenți, deoarece în baza lor rămâne sarcina fiscală în ceea ce privește contribuțiile sociale obligatorii, sănătate și pensii. Angajatorul are doar obligația de a calcula, reține și vira respectivele sume. Dar ce se întâmplă dacă nu face asta?

Ce surprize neplăcute ascunde legea pensiilor pentru angajații din România

Ei bine, începând cu anul 2018, sarcina fiscală în privința contribuțiilor sociale obligatorii, sănătate și pensii, a fost transferată integral în sarcina salariaților. Angajatorul trebuie doar să calculeze, să rețină și să vireze respectivele sume către bugetul de stat. Legea nu prevede însă sancțiuni pentru angajatorii care nu se țin de promisiune și „uită” să vireze sumele respective către stat. Mulți angajați s-ar putea confrunta cu aceste probleme, care apar atunci când angajatorul calculează, reține, dar nu mai trimite sumele respective către stat.

În momentul adoptării OUG nr. 79/2017, prin care au fost schimbate radical regulile fiscale, se vorbea și despre sancțiuni aplicate angajatorului, în cazul în care nu livrează către stat sumele respective, însă legiuitorul a renunțat la acestea. Așadar, angajatul s-ar putea trezi că sumele respective nu au ajuns niciodată în bugetul statului, iar stagiul său de cotizare este incomplet, așa cum este el definit în prezent de Legea nr. 127/2019. Ce rămâne de făcut în acest caz? Ei bine, se pare că singura variantă pe care o are angajatul care se trezește cu stagiul de cotizare incomplet este să-l acționeze pe angajator în instanță, într-un proces care cu siguranță se va dovedi a fi unul de lungă durată și foarte scump.

La ce trebuie sa fie atenti angajatii la viitoarea lege a pensiilor
La ce trebuie sa fie atenti angajatii la viitoarea lege a pensiilor

Angajații riscă chiar și închisoarea

Angajatul ar putea fi informat însă de către autorități că nu s-a făcut plata pentru contribuțiile sociale, deoarece de la 1 martie va intra în vigoare o altă lege, care spune următoarele: „Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reținerea și neplata, încasarea și neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”.

Așadar, înainte de a se trezi la pensie cu stagiul de cotizare incomplet, angajatul va fi pus în gardă într-un mod neplăcut de către autorități, deoarece va fi acuzat de infracțiunea de neplată a contribuțiilor și mai riscă și între 1 și 5 ani de închisoare sau amendă, deoarece angajatorul nu a virat contribuțiile sociale la timp.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...