La ce oră încep examenele la Evaluarea Națională 2023? Orarul probelor scrise

Emanuela Pană 17.06.2023, 15:00
La ce oră încep examenele la Evaluarea Națională 2023? Orarul probelor scrise

Urmează o perioadă de foc pentru absolvenții clasei a VIII-a care vor susține, în perioada 19-22 iunie, examenul de Evaluare Națională 2023. Candidații vor avea luni, 19 iunie, prima probă scrisă a examenului, cea la Limba și literatura română, urmând ca a doua, proba la Matematică, să fie susținută miercuri, 21 iunie. Proba la Limba și literatura maternă este programată joi, 22 iunie. Află, în continuare, la ce oră încep examenele la Evaluarea Națională 2023.  

Evaluarea Națională 2023, regulamentul desfășurării examenului 

Evaluarea Națională 2023 este programată să aibă loc în perioada 19-22 iunie, urmând ca, la o săptămână de la încheierea probelor scrise, elevii să primească primele rezultate ale examenului. Examenul de Evaluare Națională va debuta cu proba la Limba română, care este programată luni, 19 iunie.  

Cea de-a doua probă, la Matematică, va avea loc pe 21 iunie, iar ultima probă, care va fi susținută de elevii aparținând unor minorități naționale, este programată pe 22 iunie. Primele rezultate se vor afișa pe 28 iunie, elevii având la dispoziție două zile pentru a depune contestații, acolo unde este cazul.  

Afișarea rezultatelor finale va avea loc pe 4 iulie 2023. Însă, pentru a nu fi scoși din concurs, absolvenții de gimnaziu trebuie să cunoască ora de începere a probelor scrise, precum și metodologiei de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a.  

De asemenea, candidații trebuie să știe că sălile de examen sunt dotate cu sisteme de supraveghere audio-video. Elevii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate, alături de instrumente de scris. Accesul în săli cu telefoane mobile sau alte dispozitive electronice, precum și cu surse de inspirație este interzis.  

Citește și: Anunț major de la ministrul Educației. Probele orale de la BAC nu se mai organizează, schimbări și la Evaluarea Naţională 2023

La ce oră încep examenele la Evaluarea Națională 2023? 

Potrivit ghidului oficial de desfășurare a examenului de Evaluare Națională 2023, accesul elevilor în sala de examen se face începând cu ora 08:00 și până la 08:30. Probele scrise la Limba română, Matematică și Limba Maternă încep la ora 09:00, iar elevii au la dispoziție două ore (120 de minute) pentru a rezolva subiectele.  

Examenul propriu-zis va dura, așadar, de la ora 09:00 până la ora 11:00, cu mențiunea că elevii nu sunt obligați să stea până la finalul examenului, însă nu pot părăsi sala mai devreme de ora 10:00. Timpul efectiv de lucru se calculează după completarea casetei de identificare. 

În intervalul 08:30 – 09:00, candidații la examenul de Evaluare Națională 2023 vor fi legitimați și li se va explica modul de desfășurare a probei. În acest timp, absolvenții clasei a VIII-a vor completa de identificare (în maximum 15 de minute), iar asistenții vor verifica datele înscrise de ei și vor secretiza caseta.  

Înscrierea candidaților s-a făcut automat de către secretariatele școlilor în perioada 6-9 iunie. Primele rezultate la Evaluarea Națională 2023 se vor afișa pe 28 iunie, iar cele finale, de după contestații, pe 4 iulie 2023. 

Iată ordinea în care se vor desfășura probele și data la care elevii vor afla notele finale, pentru a-și calcula media de admitere la liceu: 

  • 6-9 iunie 2023: Înscrierea la evaluarea națională; 
  • 9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a; 
  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă; 
  • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă; 
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă;

Afișarea rezultatelor la Evaluare Națională 2023 – clasa a VIII-a 

  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor; 
  • 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor; 
  • 29 iunie – 4 iulie 2023 – Soluționarea contestațiilor; 
  • 4 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor. 

Vezi și: Rezultate la simularea pentru Evaluarea Națională 2023. Ce note au obținut elevii, materia unde s-au descurcat dezastruos

Ce nu au voie să facă elevii în ziua examenului?  

În ziua examenului, elevii care urmează să susțină probele trebuie să țină cont de mai multe reguli. Candidații care nu le respectă riscă să fie scoși din sala de examen.

La ce ora incep examenele la Evaluarea Nationala 2023
Regulile pentru Evaluarea Nationala 2023

Iată, așadar, ce reguli trebuie să respecte elevii la Evaluarea Națională 2023 și care sunt, potrivit regulamentului, obiectele interzise:  

– Se interzice candidaților la evaluarea națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și alte asemenea obiecte, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învățământ-centru de examen în acest scop.
– Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate la în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiți în examen. 

– Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. 

– Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul. 

– Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. 

– Încălcarea regulilor menționate la punctele (3)-(5) va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi sunt eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu. 

Despre Evaluarea Națională 2023 

Potrivit Ministerului Educației, examenul de Evaluare Națională are menirea de a evalua competențele dobândite de elevi pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfășoară anual, într-o singură sesiune, și nu se percep taxe.  

„Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII) reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfășoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul sa susțină examenul fără taxă“, se precizează pe site-ul Ministerului Educației.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...