Jens Stoltenberg nu mai pleacă din fruntea NATO. Și-a prelungit mandatul

Beatrice Dumitru 24.03.2022, 16:57
Jens Stoltenberg nu mai pleacă din fruntea NATO. Și-a prelungit mandatul

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a fost ales de Guvernul Norvegiei pentru a ocupa funcția de guvernator al Băncii Centrale, după expirarea mandatului de șef al Alianței. La summitul de la Bruxelles, liderii occidentali au decis ca acesta să rămână în fruntea NATO și i-au prelungit mandatul în acest moment critic pentru securitatea internațională.

Decizia lui Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg ocupă funcția de seceretar general al NATO din 1 octombrie 2014, iar mandatul său expira la 1 octombrie. După această dată, șeful NATO trebuia să preia un post de guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei, până la sfârșitul anului 2022, pentru a supraveghea cel mai mare fons suveran din lume.

În contextul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, spulberând pacea în Europa, liderii NATO au convenit prelungirea mandatului lui Jens Stoltenberg ca șef al Alianței, cu un an. Europa se confruntă în acest moment cu „cea mai mare criză de securitate dintr-o generație” , a spus acesta.

Jens Stoltenberg nu mai pleacă din fruntea NATO. Și-a prelungit mandatul
Jens Stoltenberg mai rămâne un an în fruntea NATO.

Onorat de decizia șefilor de stat și de guvern #NATO de a-mi prelungi mandatul ca secretar general până la 30 septembrie 2023”, a scris Stoltenberg pe Twitter.

Norvegia i-a găsit înlocuitor lui Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg, economist de profesie și fost lider al Partidului Laburist din Norvegia, a fost premierul țării în perioada 2000-2001 și 2005-2013, înainte de a deveni șef al NATO, în anul următor. El a mai ocupat și funcțiile de ministru de Finanțe și al Energiei.

Ministerul de Finanțe norvegian a declarat că îl va propune pe Wolden Bache ca înlocuitor al șefului NATO pentru întregul mandat de șase ani.

Trebuie să găsim un nou guvernator și acesta ar fi Ida Wolden Bache pentru șase ani, dacă guvernul acceptă”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, pentru Reuters.

Guvernatorul Băncii Centrale este responsabil de stabilirea ratelor dobânzilor și de gestionarea stabilității financiare, precum și de supravegherea fondului suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, cu active de 1,4 trilioane de dolari.

Invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu o lună a declanșat cea mai mare criză a refugiaților din Europa de după al Doilea Război Mondial și a determinat națiunile occidentale să-și regândească fundamental politicile de apărare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...