Klaus Iohannis, prima reacție după ce a fost demis Guvernul Orban. Mesaj important pentru români

Raluca Juncu 05.02.2020, 18:41
Klaus Iohannis, prima reacție după ce a fost demis Guvernul Orban. Mesaj important pentru români

Klaus Iohannis face primele declarații după demiterea Guvernului Orban. Moțiunea de cenzură a fost adoptată astăzi în Parlamentul României, cu 261 de voturi „pentru” și 139 de voturi „contra” a anunțat miercuri Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților. În urma votului, Guvernul Orban a căzut.

Declarațiile Președintelui României, în contextul excluderii Guvernului Orban

„Vedem pe de o parte un guvern liberal care vine cu foarte mult entuziasm, cu foarte multă energie, pe un val popular pozitiv confirmat de toate sondajele, un guvern care vrea să fac reformă, care vrea să vină cu măsuri pentru România, cu proiecte clare privind autostrăzile, entru a încuraja creșterea economiei. Pe scurt un guvern care să repună românia pe linia normală.

Vedem pe de altă parte o formațiune care se ocupe în ceea ce privește guvernarea de la noi din țară. Dacă urmărim discursul politic, liberalii urmăresc reforme și un PSD care se opune acestor reforme.Din acest motiv, PNL nu va mai putea continuă aceste reforme.

Cu ocazia alegerilor prezidențiale, românii au dat dovadă că vor altceva. PSD-ul nu vrea reforme, vrea înapoi la putere. Baronii vor înapoi la putere, la banii publici. Din acest motiv, s-a votat această moțiune, era vorba despre o lege care reinstaura alegerea primarilor în două tururi.

Românii se uită la tv și se întreabă ce va fi. În acests sens pot să va spun foarte clar, lucrurile merg mai departe, guvernul va mai rămâne sigur, cu mai puține funcții.

Nu este cazul să credem că acum vom intra într-o situație fără ieșire. Eu sunt garantul că instituțiile din România vor funcțina în continuare.

E nevoie de câțiva pași politici. Voi convoca partidele parlamentare într-o reuniune care începe mâine la ora 12:00. Mâine seară, după ce voi termina consultările, probabil voi anunța persoana desmenată pentru a forma un nou guvern (…)

Eu îmi doresc să continuăm spre o logică care duce către alegeri anticipate. Eu am fost și rămân adeptul alegerilor anticipate”, a transmis Președintele Klaus Iohannis miercuri seară. 

Alocuțiunea lui Ludovic Orban de miercuri, din timpul dezbaterilor privind moțiunea de cenzură. Foto: Inquam Photos
Alocuțiunea lui Ludovic Orban de miercuri, din timpul dezbaterilor privind moțiunea de cenzură. Foto: Inquam Photos

Moțiunea de cenzură a venit în contextul în care premierul României și-a asumat săptămâna trecută răspunerea cu privire pe proiectul modificare a legii electorale care prevede alegerea primarilor în două tururi.

Urmăriți Impact.ro și pe