Ce spune Iohannis, despre decizia Guvernului Orban în legătură cu alegerea primarilor în două tururi. Declarații de ultimă oră!

Mirabela Năstase 16.01.2020, 18:17
Ce spune Iohannis, despre decizia Guvernului Orban în legătură cu alegerea primarilor în două tururi. Declarații de ultimă oră!
Executivul a luat joi decizia de a-și asuma răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi, anunță premierul Ludovic Orban. Klaus Iohannis a făcut, joi seara, primele declarații cu privire la această decizie a Guvernului Orban.

Ce spune Iohannis, despre decizia Guvernului Orban în legătură cu alegerea primarilor în două tururi

Klaus Iohannis a făcut, joi, primele declarații de la Palatul Cotroceni, după anunțul Guvernului Orban în legătură cu alegerea primarilor în două tururi.

  • Guvernul a decis să-și asume răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi.
  • Este o alegere foarte potrivită pe care a făcut-o Guvernul și îi sprijin total în acest demers.
  • Este după părerea mea calea corectă de alegere a unui primar, în două tururi, în așa fel încât cel puțin jumătate plus una dintr-o comunitate să aleagă persoana care va fi primar.
  • Îi încurajez să meargă mai departe.
  • Astăzi s-a decis în guvern că se va angaja răspunderea, în foarte puțin timp cum va fi trimis proiectul la Parlament și imediat eu voi cere Parlamentului să se reunească într-o sesiune extraordinară.

Guvernul Orban, decizie de ultimă oră!

În aceeași ședință, premierul a mai specificat că alocațiile se vor dubla de la 1 august 2020. ”Am decis să ne angajăm răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi „În urmă cu peste doi ani de zile am iniţiat un proiect de lege pentru a transpune dorinţa oamenilor de îmbunătăţire a modului de alegere a primarilor şi de conferire a unei legitimităţi acestor primari, prin impunerea obligaţiei ca primarii să fie aleşi cu 50%+1 dintre cetăţenii care îşi exprimă votul.

Proiectul a fost parcat neregulamentar printr-o decizie a BPR la o comisie de cod electoral pentru a împiedica adoptarea proiectului de lege. (…) Ca atare stimaţi colegi, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul de lege de alegerea priamrilor în două tururi”, a spus Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a mai specificat că mulţi primari nu au nicio performanţă în administrarea localităţilor, dar că şi-au rezervat această poziţie datorită sistemului de vot şi alegerea într-un singur tur de scrutin. „De la instalarea Guvenrului nostru am spus clar că facem ceea ce este necesar, corect, democratic şi ceea ce îşi doresc oamenii. Sigur că mulţi primari probabil îşi doresc alegeri într-un tur pentru că le este mult mai uşor să îşi rezerve poziţia de primar.

Dacă facem o analiză vedem că sunt mulţi primari din cauza acestui sistem, fără să aibă nicio performanţă în administrarea localităţilor lor, fără să aibă un plan de dezvoltare a comunităţilor locale pe care le au în grijă ca şi primari”, a completat Orban. Îm plus, acesta a precizat că proiectul nu putea fi adoptat prin dezbatere parlamentară din cauza PSD-ului. „Din punctul nostru de vedere pentru a îmbunătăţi performanţa administraţiilor locale este vital ca primarii să fie aleşi de 50%+1 din voturi. Ca atare, e vremea să facem ce vor oamenii şi ca atare am luat decizia de a ne angaja răspunderea. Am luat această decizie în momentul în care a devenit evident faptul că nu mai există nicio şansă ca prin dezbatere Parlamentară şi prin vot în Camera Deputaţilor să îmbunătăţim sistemul de vot”, a conchis Orban.

ALDE critică dur decizia

Pe de altă parte ALDE critică decizia Guvernului Orban de a-și angaja răspunderea pe proiectul organizării alegerilor locale în două tururi de scrutin, motivând că astfel „se sacrifică alegerea primarilor în două tururi pentru forțarea alegerilor anticipate”.

„Decizia Guvernului de asumare a răspunderii pe modificarea legislației electorale pentru alegerile locale este una regretabilă. Considerăm că nu calea asumării răspunderii era cea adecvată, ci, așa cum ALDE a cerut, adoptarea unei ordonanțe de urgență, care, pe lângă avantajul intrării în vigoare imediate, putea ulterior fi și dezbătută în Parlament pentru orice modificare”, arată ALDE într-un comunicat postat pe Facebook.
„Atragem atenția Guvernului că o eventuală demitere a sa în Parlament, în urma adoptării unei moțiuni de cenzură, va bloca aplicarea alegerii primarilor în două tururi și păstrarea actualei legislații. Înțelegem, astfel, că se sacrifică alegerea primarilor în două tururi pentru forțarea alegerilor anticipate”, mai arată ALDE. PSD anunță moțiune de cenzură.
Urmăriți Impact.ro și pe