Klaus Iohannis le pregătește o surpriză parlamentarilor. A făcut deja contestație

Raluca Juncu 17.08.2020, 13:53
Klaus Iohannis le pregătește o surpriză parlamentarilor. A făcut deja contestație

Klaus Iohannis atacă la Curtea Constituțională (CCR) legea care prevede ca Parlamentul să fie organul care să stabilească data alegerilor parlamentare și nu Guvernul, se arată într-un comunicat de presă de la Administrația Prezidențială, preluat de Digi24.

Klaus Iohannis contestă la CCR legea prin care Parlamentul hotărăște data alegerilor parlamentare

Șeful Statului a luni, la CCR o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016. Klaus Iohannis spune că legea adoptată de Parlament la finalul lunii iulie încalcă mai multe articole din Constituția României.

„O atare modificare, realizată cu mai puțin de 6 luni înainte de alegerile la termen, încalcă exigențele art. 1 alin. (5) din Constituție în dimensiunea sa referitoare la previzibilitatea legii și cea a securității raporturilor juridice”, se arată în sesizarea de neconstituționalitate.

Klaus Iohannis susține că Parlamentul ar fi putut să refuze stabilirea datei alegerilor, fără a putea fi obligat să adopte o astfel de lege. Ne referim aici la legea adoptată de Parlament, care prevede ca alegerile parlamentare să poată fi organizate cel mai târziu până în data de 15 martie 2021, însă nu mai devreme de 6 decembrie 2020. Data scrutinului va fi stabilită ulterior printr-o lege organică. Important de precizat este faptul că în ultimii 30 de ani, Guvernul a fost cel care a stabilit data pentru alegerile parlamentare.

„Dacă Parlamentul nu adoptă legea de stabilire a datei alegerilor în termenul prevăzut prin legea criticată, acesta nu poate fi constrâns efectiv să-și îndeplinească această obligație legală, întrucât în calitate de unică autoritate legiuitoare, deține prerogativa exclusivă de apreciere asupra oportunității legiferării”, precizează Klaus Iohannis.

Președintele mai explică, în sesizarea sa, că dacă senatorii și deputații vor fi obligați să acorde votul în sensul adoptării legii de stabilire a datei alegerilor, atunci voința parlamentarului nu mai este liberă. În acest sens, mandatul ar deveni unul imperativ, ce ar conduce legea către o nulitate absolută, potrivit art. 69 din Constituția României.

Sursa foto: Inquam Photos