Klaus Iohannis, întrunire la Palatul Cotroceni. Ce se întâmplă în acest moment

Stan Filon 10.12.2020, 14:35
Klaus Iohannis, întrunire la Palatul Cotroceni. Ce se întâmplă în acest moment

Președintele României, Klaus Iohannis, a demarat procedurile de consultări cu partidele la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea viitorului premier al României. Toate partidele care au trecut de scorul de 5% la alegerile parlamentare au fost invitate la consultări.

Klaus Iohannis a anunțat programul de consultări cu partidele

Administrația Prezidențială a anunțat că aceste consultări vor avea loc luni, 14 decembrie a.c., după următorul program:

  • Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • Ora 13:00 – Alianța USR-PLUS;
  • Ora 14:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 16:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

Se pare că ordinea în care au fost invitate partidele la discuțiile de la Cotroceni este aceeași cu rezultatele obținute la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie. Astfel, PSD este primul partid chemat la consultări. De altfel,  președintele PSD Marcel Ciolacu amenința că este decis să propună conducerii partidului ca PSD să nu meargă la consultările de la Palatul Cotroceni, dacă preşedintele Klaus Iohannis nu va invita partidul să fie primul la discuţii.

Klaus Iohannis a anuntat rogramul de consultari cu partidele
Klaus Iohannis a anuntat rogramul de consultari cu partidele

Marcel Ciolacu a vrut să fie primul

”Ţinând cont de noile informaţii că prim-miniştrii se fac pe bileţele de către Orban, Iohannis şi cine o mai fi fost pe la Cotroceni pe acolo, o să luăm acest subiect în discuţie în cadrul şedinţei de astăzi cu colegii şi o să vă comunicăm ce decizie am luat. Este ridicol. Democraţia este una singură peste tot, important este dacă preşedintele doreşte să respecte jocul democratic şi Constituţia şi legile ţării”, a spus Marcel Ciolacu la Digi 24, conform Agerpres.

După publicarea rezultatelor oficiale ale alegerilor parlamentare, Marcel Ciolacu susține că PSD a obţinut cele mai multe mandate în Parlament: 110 mandate la Camera Deputaţilor şi 48 la Senat.

“Este grupul cu cele mai multe mandate, de aceea am rămas surprins de modul de abordare a negocierilor şi de interpretarea Constituţiei şi a spiritului ei de către domnul preşedinte Iohannis. Se pare că asistăm la o confiscare a votului românilor şi o gaşcă de pierzători vor să îşi transforme acest vot de blam pe care l-au oferit românii într-o victorie, lucru nepermis într-o democraţie. Negocierile parcă s-au dus într-un ridicol, nu se ţine cont de criza sanitară, criza economică, am ajuns să ne povestească un preşedinte de partid, domnul Orban, (…) cum se scriu pe bileţele nume de prim-miniştri. Parcă trăim într-un stat nedemocratic şi parcă este o abordare neserioasă de creionare a unui viitor Guvern”, a completat preşedintele PSD.

Urmăriți Impact.ro și pe