Klaus Iohannis forțează un alt guvern PNL-USR. Pe cine a chemat de urgență la Cotroceni

Nicu Stan 25.10.2021, 19:17
Klaus Iohannis forțează un alt guvern PNL-USR. Pe cine a chemat de urgență la Cotroceni

Klaus Iohannis forțează un alt guvern PNL-USR. Astfel, președintele României a chemat de urgență la Cotroceni anumite personaje politice pentru a rediscuta scenariul refacerii coaliției cu USR, după ce liberalii au respins colaborarea cu PSD.

Klaus Iohannis mai are un as în mânecă. Pe cine a chemat la Cotorceni pentru noi negocieri

Președintele Klaus Iohannis ar încearca o altă variantă de guvern. În acest sens se întâlnește cu Florin Cîțu și Nicolae Ciucă la Cotroceni pentru deblocare situației, au declarat pentru hotnews.ro surse politice.

Până acum, Nicolae Ciucă nu au obținut o majoritate în Parlament. PSD vrea intrarea la guvernare, iar liderii USR au respins susținerea unui guvern minoritar în Parlament.

Nicolae Ciuca si Florin Citu, chemati de urgenta la Cotroceni?
Nicolae Ciuca si Florin Citu, chemati de urgenta la Cotroceni?

Tensiune mare în PNL

De asemenea, în interiorul PNL tensiunea acumulată este gata să explodeze. Astfel, premierul desemnat Nicolae Ciucă vrea să ceară liberalilor schimbarea mandatului pentru negocieri, în timp ce Florin Cîțu, președintele PNL, exclude acest lucru.

În plus, președintele PNL spune că responsabilitatea pentru deblocarea crizei politice aparține PSD și USR și îi amenință pe aceștia cu numirea unui alt premier, dar și cu alegerile anticipate.

La Cotroceni s-ar discuta refacerea coaliției de guvernare

„Se discută scenariul refacerii coaliției cu USR, după ce liberalii au respins colaborarea cu PSD”, susțin sursele citate.

Trebuie reamntit faptul că liderii PNL s-au întâlnit duminică, cu liderii PSD la vila Lac. Potrivit informațiilor susrsei citate mai sus, liderii celor două formațiuni politice nu au ajuns la o înțelegere.

PSD vrea la guvernare

PSD le-ar fi propus intrarea asumată la guvernare, cu miniștrii în cabinetul Nicolae Ciucă, însă propunerea a fost respinsă de liderii PNL, Florin Cîțu și Dan Vîlceanu.

De altfel, USR a amenințat PNL cu alegeri anticipate dacă nu va face parte din Guvernul Nicolae Ciucă.

Dacian Cioloș amenință cu alegeri anticipate

”Nu știu de ce cred colegii din PNL că ne putem înțelege mai bine peste trei, patru luni. Noi trebuie să ne așezăm la discuții acum. La noi nu se pune problema așa. Noi am spus, după ce PNL propune un alt premier noi suntem gata să ne așezăm la masa discuțiilor. De ce să nu avem acum un guvern susținut de o majoritate politică și să avem un guvern minoritar?

În programul de guvernare al domnului Ciucă este și punerea în aplicare a PNRR. Pentru reformele acelea e nevoie de o majoritate care să treacă în Parlament proiectele de lege.

USR nu susține un guvern minoritar

USR nu își pune problema să susțină un guvern minoritar. Nu avem ce să discutăm despre portofoliile pe care vrea să și le împartă PNL cu PSD.

Nu știu dacă se va schimba mandatul de guvern minoritar. USR a făcut o propunere de premier și de guvern săptămâna trecută, noi am propus refacerea coaliției, dacă PNL vrea majoritate cu PSD e liber să o facă. Noi vom ști să ne facem treaba la fel de bine și din opoziție. Problema e ce oferim României și românilor.

Nicolae Ciucă, mandat pentru guvern minoritar

Premierul mi-a spus foarte clar și disciplinat că mandatul dat de partid este să negocieze o susținere pentru un guvern minoritar și că nu are alt mandat. Nu mă iau după semne. Suntem oameni maturi și discutăm direct și deschis.

E suficient să exprime PNL un punct de vedere, eu am spus foarte clar care sunt condițiile USR: calendar de reforme, buget și linii de finanțare, reguli clare de funcționare a coaliției și noi am propus să reluăm discuția de la o structură a guvernului așa cum a fost stabilită la începutul coaliției. Sigur, asta presupune ca PNL să aibă un mandat clar de negociere din partea Biroului Politic”, a declarat Dacian Ciloș.

Urmăriți Impact.ro și pe