Klaus Iohannis, despre concluziile summit-ului B9. Rusia, definită ca o amenințare

Andra Daoud 10.06.2022, 18:29
Klaus Iohannis, despre concluziile summit-ului B9. Rusia, definită ca o amenințare

Klaus Iohannis și președintele Poloniei i-au primit vineri, la Palatul Cotroceni, pe liderii mai multor statemembre NATO de pe flancul estic, în cadrul summit-ului B9. Iohannis a prezentat concluziile întâlnirii cu liderii internaționali, iar una dintre cele mai importante idei susținute a fost aceea că Rusia ar trebui să fie declarată drept o amenințare de către Alianță.

Klaus Iohannis a prezentat concluziile summit-ului B9

Președinții României și Poloniei, Klaus Iohannis și Andrzej Duda, s-au întâlnit vineri, la Cotroceni, cu participanții la summit-ul B9. Au venit la București președinții Bulgariei, Ungariei, Estoniei, Lituaniei și Letoniei, dar au participat la întâlnire, prin videoconferință, și liderii Cehiei și Slovaciei, precum și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Administrația prezidențială a transmis că întâlnirea este de o importanță deosebită, mai ales în actualul context internațional. Președintele Iohannis a pus accentul, în discursul său, pe necesitatea apărării de pe flancul estic, dar a vorbit și despre amenințarea pe care Rusia o propagă în Marea Neagră.

„Astăzi ne-am concentrat pe ceea ce trebuie să facem pentru a asigura și livra, în mod concret, securitate pentru cetățenii noștri, în această realitate fundamental schimbată. Așadar, am avut astăzi un schimb de opinii de substanță cu privire la evoluțiile recente de securitate, dar și privind răspunsul aliat la acestea – mai ales în pregătirea deciziilor de la Summitul NATO de la Madrid.

Dialogul de astăzi a evidențiat, o dată în plus, angajamentul nostru ferm de a contribui activ la realizarea obiectivelor NATO. Am subliniat, și în acest context, necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte, cât mai adecvat și realist, noii parametri de securitate, să acorde prioritate apărării colective, să definească Rusia ca amenințare și să consolideze Alianța pe toate palierele, pentru a face față tuturor provocărilor din prezent și din viitor.”, a declarat șeful statului, la finalul întâlnirii.

Klaus Iohannis, despre concluziile summit-ului B9. Rusia, definita ca o amenintare
Liderii tarilor membre NATO, la summit-ul B9

„Urmărim o prezență consolidată a NATO pe flancul estic”

Iohannis a discutat cu liderii internaționali prezenți la summit și despre faptul că NATO trebuie să fie capabilă să răspundă în mod adecvat amenințărilor cu care se confruntă și să poată apăra așa cum trebuie fiecare parte din teritoriul său.

„Trebuie să ne asigurăm că NATO este capabilă și pregătită să răspundă în mod eficient și calibrat amenințărilor cu care se confruntă. Este necesar ca Alianța să fie capabilă să apere fiecare centimetru din teritoriul său, din teritoriul aliat.

Rezultatul pe care îl urmărim este o prezență NATO consolidată pe flancul estic, unitară și coerentă, robustă, credibilă și sustenabilă, în special la Marea Neagră – cea mai expusă amenințărilor Rusiei. Acționăm pentru adoptarea de elemente concrete în acest sens la Summitul NATO de la Madrid, care va avea loc la sfârșitul acestei luni.

Regiunea Mării Negre are o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, iar viitoarele măsuri de descurajare și apărare trebuie să trateze cu prioritate nevoile de securitate ale zonei.”, a mai spus Klaus Iohannis, după discuția cu omologii săi.

Summit-ul B9 s-a desfășurat pentru prima dată în anul 2015, la București. Este o inițiativă a președinților României și Poloniei, iar astăzi a adunat la București, în cadrul unei noi ediții, liderii statelor membre NATO de pe flancul estic. Președintele SUA, Joe Biden, a transmis și el un mesaj participanților la summit și a spus că Statele Unite sunt pregătite să apere flancul estic, să consolideze securitatea energetică în regiune și să colaboreze pentru a sprijini Ucraina.

Klaus Iohannis, despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Un alt punct important atins în discuție de participanții la summit-ul B9 a fost cel legat de aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Cele două țări au depus recent candidaturile, iar Klaus Iohannis a spus că România susține politica ușilor deschise pe care o practică NATO.

„De asemenea, am susținut perspectiva consolidării relațiilor NATO cu partenerii din regiune, profund expuși la presiunile și agresiunea Rusiei. Totodată, am exprimat susținerea fermă a României pentru politica NATO a uşilor deschise şi pentru aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţă”, a mai spus preşedintele.

Șeful statului a mai declarat că țara noastră a făcut eforturi pentru a sprijini nu doar Ucraina, ci și Republica Moldova, în ceea ce privește securitatea alimentară, în urma consecințelor provocate de război.

„În acelaşi timp, un alt subiect important abordat în cadrul discuţiilor a fost acela al consecinţelor multiple pe care războiul le regenerează, nu doar din perspectiva de securitate, ci şi în plan umanitar şi economic. În acest sens, un accent deosebit a fost pus pe nevoia de a sprijini în continuare Ucraina şi poporul ucrainean.

Am reiterat cu această ocazie faptul că România a depus eforturi susținute pentru a sprijini umanitar Ucraina, dar și Republica Moldova. Am subliniat și în acest context importanța demersurilor pentru asigurarea securității alimentare, domeniu în care România deja oferă un sprijin consistent”, a mai declarat Iohannis.

 

Urmăriți Impact.ro și pe