Klaus Iohannis: „Creșterea salariului minim este o necesitate şi se va realiza”

Raluca Juncu 26.11.2019, 13:47
Klaus Iohannis: „Creșterea salariului minim este o necesitate şi se va realiza”

Președintele României a susținut astăzi declarații de presă în contextul în care ieri s-a întâlnit cu premierul României, Ludovic Orban și cu Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Klaus Iohannis a fost întrebat cât de îngrijorătoare este situația de la Ministerul Finanțelor, în contextul în care Proiectul de rectificare bugetară prevede un deficit bugetar care va crește la 4,3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Klaus Iohannis a confirmat reuniunea de ieri, despre care spune că a fost „o discuție așezată și aplicată” în care i s-au prezentat date și abordări, în special în legătură cu rectificarea bugetară.

„Datele sunt clare, cifrele sunt reci, concluziile sunt un pic mai complexe și, din păcate, a trebuit să constatăm că situația este cea care este. Deficitul va trece, este clar, între timp, de 4%. Pe de altă parte, este la fel de clar că anumite cheltuieli trebuie făcute. Bunăoară, s-a găsit că pentru pensii nu au fost, pur și simplu, prevăzuți suficienți bani și aici trebuie făcută o rectificare. La fel și în alte domenii, unde de multă vreme nu s-au mai făcut plăți, nu s-au onorat contracte și aceste lucruri sunt inadmisibile într-o societate normală și cu un guvern responsabil”, a transmis Klaus Iohannis, potrivit Administrației Prezidențiale.

Majorarea salariului minim, o certitudine

Iohannis susține că rectificarea bugetară reprezintă o necesitate, la fel și majorarea salariului minim.

„Creșterea salariului minim este nu doar o solicitare a sindicatelor, este o necesitate și se va realiza, însă despre aceste detalii vă vor spune mai multe lucruri cei din Guvern care se ocupă concret de aceste chestiuni. Dar le-am discutat în sensul că am dorit să fiu informat de la sursă despre aceste lucruri”, explică Șeful Statului.

Iohannis susține că va crește salariul minim începând cu 2020. Foto: Facebook/Klaus Iohannis
Iohannis susține că va crește salariul minim începând cu 2020. Foto: Facebook/Klaus Iohannis

La rândul său, premierul Ludovic Orban a ținut astăzi un scurt discurs la începutul reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, unde urmează să fie stabilit cum și cât va fi majorat salariul minim brut. Salariul minim brut pe țară va fi majorat de la 1 ianuarie 2020, cu 150 de lei, potrivit unor declarații de azi ale lui Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului. Asta ar însemna ca, de la 2.080 de lei, salariul minim să ajungă la 2.230 de lei.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe