Klaus Iohannis, candidatul numărul 1 pentru funcția de secretar general al NATO. Anunțul făcut de o agenție germană

Andra Daoud 04.02.2022, 18:30
Klaus Iohannis, candidatul numărul 1 pentru funcția de secretar general al NATO. Anunțul făcut de o agenție germană

Klaus Iohannis se află pe lista scurtă de politicieni care ar putea prelua funcția de secretar general al NATO. Anunțul a fost făcut de o agenție germană, care l-a plasat pe Iohannis alături de alte nume importante de pe scena politică internațională. Secretarul general al NATO urmează să își încheie mandatul anul acesta, după ce a acceptat o altă funcție importantă.

Klaus Iohannis, candidat pentru funcția de secretar general al NATO

Agenția germană DPA anunță că președintele României, Klaus Iohannis, este candidat la postul de secretar general al NATO. Pe lista scurtă de înlocuitori ai lui Jens Stoltenberg, actualul secretar general al Alianței, se mai află, alături de Klaus Iohannis, câteva nume importante din politică. Premierul Olandei, Mark Rutte, premierul Estoniei, Kaya Kallas, fostul premier al Marii Britanii, Theresa May, și fostul șef al diplomației europene, Federica Mogherini, mai sunt potențialii înlocuitori.

Anunțul a fost făcut pe contul de Twitter al agenției germane DPA. În urmă cu puțin timp, guvernul norvegian a anunțat că actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, va părăsi funcția în luna septembrie a acestui an, pentru a accepta postul de șef al Băncii Centrale a Norvegiei.

Viitorul șef al NATO va fi ales, în mare parte, de Franța, Germania, Marea Britanie și SUA. Noul secretar general al Alianței Nord-Atlantice urmează să fie anunțat în timpul summit-ului de la Madrid, în vara acestui an.

Klaus Iohannis, candidatul numărul 1 pentru funcția de secretar general al NATO. Anunțul făcut de o agenție germană
Jens Stoltenberg, actualul secretar general al NATO

Mandatul actualului secretar general se încheie la 1 octombrie

Stoltenberg deține funcția de secretar general al NATO din anul 2014, iar cel de-al doilea mandat al său urmează să expire la finalul lunii septembrie a acestui an. Între anii 2005 și 2013 el a fost prim-ministrul Norvegiei, dar a mai deținut și alte funcții în guvern, precum cea de ministru de Finanțe.

Atunci când și-a depus candidatura la șefia Norges Bank (banca națională a Norvegiei), decizia a fost foarte controversată, pentru că Stoltenberg este prieten bun cu actualul premier norvegian, Jonas Gahr Store, ambii social-democrați. Postul de guvernator al băncii presupune stabilirea ratelor dobânzilor, precum și supravegherea fondului suveran al bunăstării pe care îl deține această țară, cel mai mare din lume, cu active de 1.400 de miliarde de dolari. Cei care i-au criticat candidatura se tem că numirea lui ar putea știrbi independența Norges Bank.

Pe de altă parte, funcția de Secretarul General al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord este una care presupune coordonarea activității alianței, conducerea staff-ului NATO și deținerea șefiei Consiliului Atlanticului de Nord. Funcția a fost inaugurată la 24 martie 1952, iar mandatul este de 4 ani, cu posibilitatea de a fi extins.

Urmăriți Impact.ro și pe