Klaus Iohannis a recunoscut cine ar vrea să formeze guvernul. ”Se configurează o coaliție”

Cristian Cojocaru 07.12.2020, 19:53
Klaus Iohannis a recunoscut cine ar vrea să formeze guvernul. ”Se configurează o coaliție”

Alegerile parlamentare au luat sfărșit și astfel, declarațiile au început. Klaus Iohannis a recunoscut cine vrea să formeze guvernul. Nu există un câștigător detașat al acestor alegeri, PSD și PNL fiind la distanță destul de mică unul de celălalt. De asemenea, au fost alegerile parlamentare cu cea mai scăzută prezență în istoria României de după Război. Așa se face că doar aproximativ 30% din populație a ales parlamentarii.

 Klaus Iohannis a recunoscut: ”Se configurează o coaliție”

Șeful statului a făcut o primă declarație după alegerile parlamentare de duminică. Klaus Iohannis, recunoscut cine ar vrea să formeze guvernul după aceste alegeri. În declarația de astăzi, de la Palatul Cotroceni, acesta a afirmat că poate trage niște prime concluzii. În primul rând, șeful statului a ținut să mulțumească tuturor celor prezenți la vot. Acesta a mai garantat că fiecare vot va fi luat în considerare chiar dacă prezența la vot a fost una foarte scăzută.

”Este clar că sunt mulți români care fie nu au primit multă informație despre aceste alegeri, fie sunt pur și simplu nemulțumiți de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate. Eu văd aceste lucruri și e important ca toți politicienii să vedem aceste lucruri și să venim în întâmpinarea românilor care nu au mers la vot din varii motive”,  a declarat Klaus Iohannis.

Deși în teorie, motivele ar trebui elucidate iar șeful statului anunță că, împreună cu Guvernul care se va forma, vor analiza cu ”maximă seriozitate” aceste lucruri, poporul este văzut doar ca pe o masă de votanți  iar nevoile acestora sunt lăsate în așteptare și răbdarea întinsă la maxim. Rezultatele acestor alegeri nu desemnează clar un câștigător, deși cifrele sunt comparative cu acum patru ani.

Urmează consultări cu partidele 
Urmează consultări cu partidele

Urmează consultări cu partidele

Rezultate parțiale din 2016 arată că PNL obținuse 20%, față de 25% în acest an. USR-PLUS a cunoscut și el o creștere de la 8% acum patru ani la 15% la alegerile din 6 decembrie 2020. PSD a suferit o scădere de la 45% la 29% în acest an.

”Este, deci, clar, dacă adunăm aceste rezultate, că partidele de centru dreapta, împreună, au obținut peste 50 la sută dintre voturile valabil exprimate. Vă pot spune cu toată sinceritatea că acesta a fost obiectivul meu și din acest motiv a trebuit să mă exprim un pic mai des în public în ultimele săptămâni” , afirmă șeful statului.

Este posibil ca PSD, după un lung ciclu de alegeri, să rămână în afara deciziei politice, astfel, se cristalizează o coaliție de centru-dreapta, cu PNL și USR-PLUS, care va putea propune un Guvern de coaliție, potrivit spuselor Președintelui. Acesta a anunțat o convocare de consultări cu partidele care se vor regăsi în următorul Parlament, pentru a găsi cea mai bună soluție. Noul Guvern ar trebui să găsească rapid măsuri de gestionare a pandemiei, să adopte reformele așteptate, precum să gestioneze și viitoarea campanie de vaccinare. Același viitor Guvern va trebui în mod urgent să prezinte proiectul bugetului pe anul 2021.

Urmăriți Impact.ro și pe