Kenzo Takada, celebrul designer vestimentar, a murit pe neașteptate. Cum s-a întâmplat tragedia

Iancu Andreea 05.10.2020, 10:37
Kenzo Takada, celebrul designer vestimentar, a murit pe neașteptate. Cum s-a întâmplat tragedia

Primul designer japonez care și-a pus amprenta pe scena modei pariziene, Kenzo Takada, a murit la vârsta de 81 de ani, după ce s-a infectat cu noul coronavirus.

Kenzo Takada a murit de Covid-19

Vestea tulburătoare a fost anunțată de un purtător de cuvânt. Designerul Kenzo Takada a decedat la Paris, după ce a contractat Covid-19. Acesta a fost internat înainte de deces în Spitalul American și a murit în cursul zilei de duminică.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, și-a eprimat tristețea printr-un mesaj pe Twitter:

„A fost un creator de mare talent, care a dat culorii și luminii locul lor în modă. Parisul plânge astăzi pentru unul dintre fiii săi”, a scris ea.

Takada a ajuns cunoscut în lumea întreagă datorită prenumelui său, fiind totodată primul designer care a pătruns în mediul exclusivist de modă al orașului în anii 1970. Artistul s-a remarcat prin creațiile sale prêt-à-porter, cu abundența lor de culori strălucitoare, flori și imprimeuri din junglă. Acestea erau departe de modul tradițional parizian al vremii, când prezentările elegante ale salonului de modă erau în mare parte bazate pe elemente clasice și corecte.

La momentul morții sale, Kenzo Takada era președinte onorific în funcție al Federației Asiatice de Couture.

Kenzo s-a remarcat pe podiumul de modă datorită culorii și luminii incluse în articolele vestimentare
Kenzo s-a remarcat pe podiumul de modă datorită culorii și luminii incluse în articolele vestimentare

Viața lui Kenzo Takada, designerul japonez de renume

Kenzo Takada s-a născut în februarie 1939, la Himeji lângă Osaka, unde părinții săi conduceau un hotel. A fost fascinat de modă la o vârstă fragedă, citind revistele surorilor sale și fiind interesat de lecțiile lor de cusut. În 1958, după moartea tatălui său, s-a înscris la colegiul de modă Bunka din Tokyo. După absolvire, a lucrat la crearea hainelor pentru femei pentru un magazin universal.

Tânărul Kenzo și-a inspirat activitatea de la designerul de modă francez Yves Saint Laurent, interes încurajat de profesorul său de la Bunka, care se pregătise la rândul său la Paris.

În 1965 a părăsit Japonia cu barca și trecând prin Hong Kong, Vietnam și India, a ajuns în portul francez Marsilia. De aici a călătorit la Paris, inițial doar pentru o vizită. La acea vreme, designerul nu cunoștea pe nimeni în capitala Franței, vorbea doar puțin franceză și era aproape lefter.

În cele din urmă, Kenzo a decis să se stabilească în oraș după ce și-a întâlnit partenerul, Xavier de Castella, care a murit ulterior, în 1990. De atunci, Takada nu a mai părăsit Parisul.

„Când am plecat din Japonia în 1964, am crezut că șederea mea în Franța va fi de șase luni. Mă bucur că această ședere nu este încă terminată, după 50 de ani ”, declara el pentru FranceInfo în 2016.

El a produs prima sa colecție într-un mic magazin din Galerie Vivienne, din țesături ieftine cumpărate dintr-o piață din Montmartre. Mai târziu și-a înființat propria casă de design în Place des Victoires. Prima sa colecție de îmbrăcăminte pentru bărbați a fost scoasă în 1983, iar primul său parfum – Kenzo Kenzo – a fost pus în vânzare în 1988.

În 1993 a anunțat că își vinde casa de modă grupului de produse de lux LVMH. S-a retras din modă în 1999 pentru a se concentra pe producerea de desene artistice.

În 2016, a fost numit cavaler al Legiunii de Onoare și în 2019 pasiunea l-a chemat din nou în designul modei pentru a crea costumele pentru producția Madame Butterfly de la Tokyo Nikikai Opera Foundation. La începutul acestui an a lansat un nou brand de design interior numit K3.

Cu toate acestea, Kenzo a fost renumit nu numai pentru hainele sale, ci a continuat să creeze un brand global de parfumuri și produse pentru îngrijirea pielii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...